Links: Vollido bij het clubgebouw aan de Reeweg, rechts: Switch '89 op de Hooge Nesse.
Links: Vollido bij het clubgebouw aan de Reeweg, rechts: Switch '89 op de Hooge Nesse. Foto: Michel van Straten

Vollido en Switch ‘89 zoeken het zand op

Sport

De volleybalverenigingen Vollido en Switch ‘89 zijn door de sluiting van de sporthallen (respectievelijk de Ridderhal en de Walburghal) weer in de buitenlucht actief. De leden van het Ambachtse Vollido zijn de hele week te vinden op de beachvolleybalvelden naast het clubgebouw aan de Reeweg 83. De Zwijndrechtse zustervereniging Switch ‘89 beschikt niet over een eigen buitenonderkomen en wijkt net als vorig jaar weer uit naar de zandvelden op de Hooge Nesse in de buurt van hotel Ara.

Alternatief
Voor de meeste volleybalteams was het zaalseizoen 2020-2021 al na drie, vier wedstrijden voorbij. De jeugd mocht nog even door in de zaal, totdat voor die groep ook de deuren op slot gingen. Nu de temperaturen weer iets oplopen, is het spelen op zand een mooi alternatief. Temperaturen van bij 11, 12 graden zijn geen bezwaar. Soms wordt er het echte beachvolleybal gespeeld, maar vaak is het ook een variant van het zaalvolleybal.

Vervroegd
“Doorgaans gingen we pas in mei, na afloop van het zaalseizoen naar buiten,” vertelt Vollido-voorzitter Hans de Groot, maar door de zaalsluiting is dat nu sterk vervroegd. We overwegen trouwens om ook in ‘normale’ tijden eerder naar buiten te gaan. Beachvolleybal is een variant die sterk in opkomst is.” Vollido beschikt over twee velden die direct aan het fraaie overdekte buitenterras van het clubgebouw grenzen. Een terras dat net als het clubgebouw door de coronamaatregelen niet als zodanig in gebruik is. Naast de doordeweekse trainingen is het de bedoeling dat elke laatste zaterdag van de maand een toernooitje georganiseerd wordt. Aan de hand van een enquête wordt de opzet nader uitgewerkt.

Opknapbeurt
Het complex van Vollido wacht nog een opknapbeurt. Zo wordt er deze week nieuw zand aangebracht, komt er nog een terrasafscheiding en wordt ook de boarding rond de velden onder handen genomen. “In andere jaren vroegen we van de leden nog een kleine extra bijdrage om te kunnen beachvolleyen, maar daar hebben we dit jaar vanaf gezien,” benadrukt De Groot. “Ook zijn we als bestuur bezig met een kortingsregeling op de contributie. Zaalhuur, onze grootste kostenpost, is immers voor een groot deel komen te vervallen. En het kan toch niet zo zijn dat we als vereniging nog rijker worden dankzij de coronacrisis.”

Hooge Nesse
“Wij zijn de leden al tegemoet gekomen. We zijn al maandenlang gestopt met de inning van de contributie,” vertelt Angelique Kik-Weeda, pr-functionaris binnen het Switch ‘89-bestuur. “De huur van de Walburghal viel voor ons immers weg. Vandaar.” De vereniging is overigens redelijk tevreden met de mogelijkheden die de Hooge Nesse biedt. Het terrein, omgeven met veel groen én uitzicht op de Oude Maas, is recent van een verse zandlaag voorzien. De (gehuurde) buitenspelmaterialen kunnen opgeborgen worden in een zeecontainer. Een DIXI-cabine biedt bij sanitaire nood uitkomst.

Zin
“Met elkaar zijn de velden snel uitgezet en na afloop zijn de spullen ook weer gauw opgeruimd,” besluit het bestuurslid. “Wat opvalt is dat iedereen er weer zin in heeft om met elkaar te spelen. De leden zijn ons ook trouw gebleven. Bij de jeugd mogen we zelfs geregeld nieuwe leden begroeten. Er is weer behoefte om te bewegen.”

Tekst en foto: Michel van Straten