Home » Nieuws » Sport » AZV’72 staat voor 45 jaar zaalvoetbal

AZV’72 staat voor 45 jaar zaalvoetbal

Erik Jan Bosselaar (links) en Peter de Vormer, bestuursleden van AZV'732.
AZV’72 staat voor 45 jaar zaalvoetbal

Continuïteit en kwaliteit verklaren het succes


Hendrik-Ido-Ambacht – Al weer gedurende 45 jaar wordt er in Hendrik-Ido-Ambacht week in week met veel enthousiasme zaalvoetbal gespeeld. In 1972 werd er onder de naam Federatie Ambachtse Bedrijven (FAB) gestart met een competitie. Sinds 1999 vinden de activiteiten plaats onder de vlag van de Ambachtse Zaalvoetbalvereniging ’72 oftewel AZV’72 met op dinsdag- en vrijdagavond de Ridderhal als basis.

Verenigingsvorm
“We hebben destijds voor een naamsverandering gekozen, omdat de oude aanduiding de nodige verwarring gaf,” vertelt Peter de Vormer, voorzitter/secretaris van AZV’27. “Nieuwe bedrijven die zich in Ambacht vestigden wilden lid worden en dachten dat het om een soort ondernemersvereniging ging. Bovendien wilde verhuurder Cascade graag te maken hebben met een rechtspersoon. Er is toen voor de verenigingsvorm gekozen met de naam AZV’27. Ieder team heeft een contactpersoon en die is tevens de afgevaardigde naar de algemene ledenvergadering.”

Klassen
Al enkele jaren wordt er in drie klassen van tien ploegen gespeeld. De klassen dragen namen van sponsors. De eerste klasse kent de aanduiding Intra Personeel Klasse, de tweede klasse heet T & R Klasse en tot slot de derde klas die bekendheid geniet als PLUS Klasse. In elke klasse spelen de teams drie keer tegen elkaar in wedstrijdjes van 35 minuten. De kampioen promoveert, de nummer laatst degradeert. Ook levert elke klasse drie periodekampioenen op. De drie kampioenen en de (in totaal) negen periodekampioen spelen vervolgens om de Leen Stapel Bokaal. Stapel was in ’72 één van de initiatiefnemers. Daarnaast kent AZV’72 ook nog een bekertoernooi. Er wordt gestart in poules van drie teams. De poulewinnaars en de beste zes nummers 2 strijden vervolgens verder volgens het knock-outsysteem.

Teams
“De teams bestaan, uitzonderingen daargelaten, lang niet meer uit werknemers van een bepaald bedrijf,” verduidelijkt Erik Jan Bosselaar, verantwoordelijk voor pr en communicatie en ook bekend als voorzitter van tafeltennisvereniging Shot’65. “Het gaat meestal om vriendenteams die een sponsor hebben gezocht. En soms is er helemaal geen sponsor. Het team kiest een fantasienaam en de spelers lappen met elkaar de contributie. Nee, over belangstelling hebben we niet te klagen. De teams komen overal vandaan: Oud-Beijerland, Zwijndrecht, Papendrecht en Nieuw-Lekkerland. Momenteel hebben we maar liefst zes teams op de wachtlijst staan. Ambachtse teams op de wachtlijst krijgen dan voorrang.”

De competitie is overigens een dynamisch gebeuren. Ploegen van de wachtlijst nemen dus vrijkomende plaatsen in. Oudere spelers stoppen, jongere liefhebbers (vanaf 16 jaar) stappen in. Soms splitst een groot team zich en er is ook een soort onderlinge transfermarkt.

“Zo lang het goed gaat zien we de noodzaak niet om de opzet te veranderen,” stelt Peter de Vormer. “We gaan als financieel gezonde vereniging voor continuïteit en kwaliteit. Veel organisaties uit de buurt komen bij ons hun licht opsteken. Ook zijn er in de regio veel organisaties inmiddels al ter ziele.”

Scheidsrechters
De kwaliteit en continuïteit worden mede gewaarborgd door het scheidsrechterskorps. De Vormer en Bosselaar fluiten net als hun medebestuursleden Ko Steketee en Peter Lodder de nodige wedstrijdjes. In totaal beschikt AZV’72 over negen scheids- en grensrechters.

“En iedereen doet dat onbezoldigd. Oké, ze krijgen elkaar jaar een etentje met hun partner aangeboden, maar verder doen ze het puur voor de gezelligheid,“ besluit het tweetal. “Nieuwe scheidsrechters zijn overigens altijd welkom. Zaalvoetbal is leuk om te fluiten. Het spel is beheerster, overzichtelijk en je bent op een speelavond met meerdere collega’s. En over tijden en avonden valt natuurlijk altijd te praten.”

Door: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.