Home » Nieuws » Sport » De ASWH JO11-7 trainers blikken terug op het seizoen 2016/2017

De ASWH JO11-7 trainers blikken terug op het seizoen 2016/2017

De ASWH JO11-7 trainers blikken terug op het seizoen 2016/2017

Edward de Rooij & José Morais praten over de weg naar de schaal en de toekomst

Dinsdagavond 2 mei, we schrijven 4 dagen voor De Kampioenswedstrijd. Trainers Edward en José wachten mij op bij het hek van ASWH. De kantine van ASWH blijkt gesloten te zijn en we besluiten daarom het interview bij Edward thuis te houden. Zijn vrouw Maaike steekt de open haard nog even aan, ondanks dat het begin mei is. Als Edward de koffie inschenkt, steekt een jonge kitten nog even zijn hoofd boven de tafel, kijkt om zich heen en nestelt zich weer in zijn stoel.

“Mag ik jullie feliciteren met het kampioenschap…?”
Die is wel binnen. Ik hoop alleen wel dat ze de laatste wedstrijd winnen, zegt Edward. Die is zeker binnen. Het zou een mooie afsluiting zijn als ze ook de aankomende wedstrijd tegen JO11-6 winnen, vult José aan. De uitwedstrijd tegen ASWH JO11-6 werd met 0-1 gewonnen. Als we daarop terugkijken, dan moeten ze deze wedstrijd kunnen winnen. Toen was eigenlijk niet iedereen op zijn niveau, zegt Edward, maar werd de wedstrijd puur op karakter gewonnen, vult José tussendoor aan. Niet met het voetbal wat ze de rest van het seizoen hebben laten zien, vervolgt Edward. Het was de eerste wedstrijd na een hele lange tijd niet te hebben gevoetbald. De wedstrijden werden maar uitgesteld en uitgesteld. Maar nu zitten ze in een flow zegt José. Ze zijn niet meer te houden, wat al zichtbaar was in de laatste wedstrijd tegen Sliedrecht JO11-5. Daar viel op dat er jongens bij de tegenstander, ondanks hun klassering, wel degelijk kunnen voetballen, analyseert Edward. Die twee gastjes die voorin liepen konden echt voetballen, maar zijn totaal niet aan de bal geweest. Ze hebben de kans niet gehad om ook maar te schieten, het zat helemaal pot dicht. Er werd op het juiste moment druk gezet door de aanvallers, waardoor de verdediging kon aansluiten en direct de bal kon overnemen. Echt een heerlijke pot van onze jongens, aldus José.

“Is het seizoen verlopen zoals jullie hadden verwacht?”
Jawel, maar als we kritisch zijn dan heeft de klasse indeling daar niet aan bijgedragen. En in de voorjaarscompetitie waren er gewoon te weinig wedstrijden, vindt Edward. Wedstrijden werden, zeker in de najaarscompetitie, te makkelijk gewonnen, waardoor de jongens te laks werden, vervolgt José. Dat was ook nog recent zichtbaar in de uitwedstrijd tegen OMC JO11-1. Zo’n wedstrijd verloopt gewoon te soepel, want als er voorin onnodig balverlies werd geleden, dan was er wel een verdediger die de bal weer makkelijk kon overnemen. Tijmen heeft natuurlijk ook weinig ballen gehad, maar desalniettemin stond hij er wel als het nodig was. In diezelfde wedstrijd tegen OMC heeft hij natuurlijk een geweldige redding verricht, want iedereen telde hem al. De vraag is dan wel wat er was gebeurd als je achter zou zijn gekomen.

“Zijn de jongens naar tevredenheid gegroeid naar het niveau wat jullie aan het begin van het seizoen voor ogen hadden?”
We kunnen niet duidelijk zeggen in hoeverre ze gegroeid zijn, want we kunnen het simpelweg gewoon niet meten. Je had in een goede 3e klasse moeten voetballen, dan had je het geweten. Natuurlijk zijn ze wel gegroeid, laat daar geen misverstand over bestaan. Alle tegenstanders in de voorjaarscompetitie waren bovendien 2e jaars. Wat ze daar vooral van hebben geleerd, was omgaan met het fysieke aspect van de tegenstanders. Er werd geen duel geschuwd, maar hun eigen oplossing was simpel voetballen door samen te spelen. Het samenspel van deze ploeg is wel mooi hoor, zegt Edward met een glimlach!

“Was het moeilijk om de jongens te coachen, doordat het zo makkelijk ging en dan vooral in de najaarscompetitie?”
Nee integendeel. Afspraken voor wat betreft posities bijvoorbeeld werden gewoon nageleefd. Natuurlijk willen ze bij een ruime voorsprong allemaal wel een doelpunt maken, maar dat is logisch zegt José. Kijk maar eens rond bij de verschillende teams tijdens de trainingen op de maandag- en woensdagavond. Deze jongens zijn zo gedisciplineerd. Ze doen eigenlijk alles wat we vragen, vervolgt Edward. Natuurlijk hebben ze niet altijd zin om voor de zoveelste keer een bepaalde techniektraining te doen bijvoorbeeld, maar ze doen het wel. Deze jongens zijn klaar voor de volgende stap en met hun instelling moet dat absoluut goed komen!

“Waardoor verloren we het najaarskampioenschap?”
Je kan zeggen dat dit lag aan de sterke tegenstander, De Alblas JO11-4, in de poule, maar ondanks een slechte uitwedstrijd, waar we veel kansen hebben gecreëerd en daarbij de pech hebben gehad dat de paal een aantal keren werd geraakt, vond ik eigenlijk dat we goed gevoetbald hebben in de thuiswedstrijd. Dat we die wedstrijd hebben verloren was echt niet nodig, aldus José. En het was ook nog een van de eerste wedstrijden, dat dreunde nog even na, denkt Edward. Maar de knop is in de thuiswedstrijd wel omgegaan.

“En de uitschakeling in de 3e ronde van de Zwaluwen Jeugdbeker?”
Dat was zonde, dat was echt zonde, herhaalt José. Dat was echt onnodig zelfs. Het was een gelijkwaardige wedstrijd die zomaar de andere kant had kunnen opgaan, vult Edward aan. Maar het veld was wel één van de belangrijkste redenen waarom we daar verloren hebben. Zo’n slecht veld, dat kwam ons voetballende team niet ten goede, vindt José. Maar de jongens hebben wel de 3e ronde bereikt, wat natuurlijk gewoon een prima prestatie is!

“Is de mentale weerbaarheid verbeterd?”
In de bekerwedstrijd tegen Drechtstreek JO11-5 zijn ze, ondanks de achterstand, geen enkel moment in paniek geraakt, vindt José. En uit bij OMC JO11-1, duurde het lang voordat ze scoorden, maar ze hebben de wedstrijd toch naar zich toe weten te trekken. Ook uit bij JO11-6, waar niet goed werd gevoetbald, werd de wedstrijd puur op karakter binnengesleept, vindt Edward, dan maar niet voetballend. In dat opzicht kan je zeggen dat de jongens mentaal gegroeid zijn, concludeert José. Daar hebben ze zeker van geleerd.

“Hebben ze zichzelf uitgedaagd?”
Het was natuurlijk op sommige momenten saai volgens een aantal spelers. Ik heb toen inderdaad gezegd dat ze zichzelf moesten uitdagen zegt Edward. Dat hebben ze niet altijd gedaan, maar in de laatste wedstrijd zag je dat zeker wel. Ook toen het 8-0 stond bleven ze voetballen. Het samenspel, elkaar op blijven zoeken, positie houden, niet door elkaar lopen. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd toch, nou dan zijn we er! Daar ben ik het mee eens, concludeert José. Maar laten we niet vergeten dat deze gastjes hartstikke jong zijn. Dan is het toch knap dat ze dit kunnen, vervolgt Edward. Als je ze nu ziet voetballen en dat vergelijkt met begin vorig jaar. Ze willen heel veel voetballend oplossen, dan vind ik knap hoor, vindt José! Er valt een opgetogen stilte!

“Hoe beleven jullie de toekomst van deze jongens?”
Ik denk dat we aan het eind van vorig seizoen een goede keuze hebben gemaakt om de jongens nog een jaar bij elkaar te houden, denkt José. Nu gaan we zien hoe ze zich verder ontwikkelen en wat zien we terug van wat we zelf hebben ingebracht over een paar jaar? Edward vervolgt, hoe ervaren de jongens en de ouders straks de trainingen en de wedstrijden? Ik ben benieuwd naar het verschil als de jongens dadelijk in een ander team gaan voetballen, vraagt Edward zich af. We hopen dat we de basis die we nu hebben gelegd terugzien over een paar jaar!

“Wat willen jullie de jongens meegeven?”
Had je deze vraag niet aan het begin kunnen stellen, dan hadden we er even over na kunnen denken, zegt Edward lachend. We praten best een hoop met die gasten, vervolgt hij. Dat doen we voor de wedstrijd, in de rust, enz, maar uiteindelijk sluiten wij altijd wel af met dat ze er iets van moeten maken. Blijven genieten van je eigen spel en in jezelf blijven geloven, vult José aan. Maar het allerbelangrijkste is dat je plezier hebt in zowel de trainingen als de wedstrijden, dan groeien jullie vanzelf verder, besluiten de trainers!

Geschreven door: Gerry Dekker

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.