Home » Nieuws » Sport » Derby heeft de jeugd én dus de toekomst

Derby heeft de jeugd én dus de toekomst

Kevin van Ockenburg in het gerestylede clubhuis.
Derby heeft de jeugd én dus de toekomst

‘Hopelijk kunnen we volgend seizoen starten op nieuwe velden’

Door: Michel van Straten

Zwijndrecht – Met 950 leden mag hockeyclub Derby zich tot de grotere verenigingen in de regio rekenen. Opvallend is het aandeel van de jeugd. Maar liefst 650 jeugdleden dragen de kleuren van de club die in 1998 ontstond na de fusie van het Zwijndrechtse Oude Maas en het Ambachtse AMHC’65. Vooral meisjes weten in groten getale de weg naar de Middellijn 3 op sportcomplex Bakestein te vinden. Voor de allerjongste meisjes wordt inmiddels een wachtlijst gehanteerd.

Trainingslid
“Meisjes blijven overigens van harte welkom,” verduidelijkt Kevin van Ockenburg (40) geruststellend. “Ze kunnen dan beginnen als trainingslid. Met de meisjesteams zitten we momenteel echt aan onze taks. Komen er lopende het seizoen plaatsen vrij in bepaalde teams, dan kunnen ze alsnog ingedeeld worden en ook wedstrijden gaan spelen. Helaas is het even niet anders. Grofweg bestaat meer dan zeventig procent van onze jeugd uit meiden. Voetbal is natuurlijk een grote concurrent voor ons. Veel jongens kiezen daarvoor. Je ziet het terug bij alle leeftijdscategorieën. Binnen de A-lijn hebben we één jongensteam tegen vier meidenteams. Binnen de C-lijn zien we twee jongensteams tegenover zes teams bij de meisjes,” illustreert Kevin van Ockenburg de verschillen. “We doen ons best om jongens al vroeg voor hockey te interesseren. Voor de allerkleinsten hebben we de Funkey’s. Maar wat zie je? Ook daar komen weer veel meisjes op af.”

Vrijwilligers
Kevin van Ockenburg speelde in het seizoen van de fusie (98/99) in heren 1 en maakte de promotie mee naar de eerste klasse. Vandaag de dag speelt hij nog steeds bij de veteranen A, maar maakt de Papendrechter ook deel uit van het bestuur. Binnen het bestuur vertegenwoordigt hij de jeugdcommissie en de commissie die waakt over de kwaliteit van de trainers en het technische beleid. De familie Van Ockenburg onderstreept ook nog eens het familiale karakter van Derby. Zjjn vrouw Pamela speelt nog bij de veterinnen én traint ook de Benjamins. Zoon Colin speelt bij de C-tjes, dochter Celine bij de Benjamins.
“Gelukkig hoef ik het bij Derby allemaal niet alleen te doen,” stelt het bestuurslid. “Gaat het om hockeyzaken, dan weet ik me gesteund door mensen als Johan van Rookhuizen. Ook Kirsten Maagdenberg geeft op de achtergrond adviezen. Daarbij kan ik terugvallen op een geweldig aantal vrijwilligers. Ik noem de lijncoördinatoren van alle leeftijdscategorieën, de trainers, coaches, begeleiders, TC keepers, TC trainers. Het is enorm waardevol omdat allemaal te ervaren.”

Doorstroming
Van Ockenburg is tevreden met de doorstroming vanuit de jeugd, maar plaatst ook een kanttekening. “Heren 1 (eerste klasse, red.) bestaat geheel uit spelers die bij Derby zijn opgeleid. Dames 1 (derde klasse, red.) bestaat grotendeels uit eigen kweek. Daar zijn we dan ook trots op. Maar voor het mooi hebben we te weinig seniorenteams. Je ziet eerst al oudere jeugd afhaken vanwege weekendbaantjes of een keuze voor een andere sport, maar de jongeren die uiteindelijk wel de overstap maken naar de senioren weten we onvoldoende vast te houden. Ze gaan studeren en kiezen dan meestal voor een grotere club in de stad.”

Overwinteren

Over twee weken gaat de jeugd van Derby weer voor drie maanden ‘overwinteren’ in de zaal. “Een enorme klus,” weet Van Ockenburg. “We zoeken altijd in de hele regio naar beschikbare zaalruimte. Ja, dat kan dus ook een zaal in Rotterdam-Zuid, Ridderkerk of Papendrecht worden.”

Nieuwe velden
Vanzelfsprekend is Kevin van Ockenburg blij met de bereidheid van de gemeente Zwijndrecht (en Hendrik-Ido-Ambacht) om (mede) te investeren in nieuwe velden. “Hopelijk kunnen we volgend seizoen starten op nieuwe kunstgrasvelden. Het zou mooi zijn wanneer de schop in juni meteen al de grond in gaat. Ik hoop dat het in drie maanden gaat lukken. Desnoods spelen we tijdelijk wedstrijden bij clubs in de buurt, mocht er meer tijd nodig zijn. Het mooiste was natuurlijk de realisatie van een vierde of zelfs een vijfde veld. geweest, maar dat zit er nu gewoon niet in”.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.