Home » Nieuws » Sport » De Develruiters verbetert de accommodatie gefaseerd

De Develruiters verbetert de accommodatie gefaseerd

Larissa Buurman (op Esprit), Cissy Manshanden (op Lancelot) en Asia Horsthuis (op Wayne).
De Develruiters verbetert de accommodatie gefaseerd

‘Er wordt soms met een scheef oog naar de paardensport gekeken’

Door: Michel van Straten

Heerjansdam – Stapels stenen verraden dat er op het complex van De Develruiters aan de Molenwei druk geklust wordt. De nieuwe kantine moet alleen aan de binnenzijde nog afgewerkt worden. Het nieuwe verhoogde buitenterras is al klaar. En dan is de ‘binnenbak’ aan de beurt. Het plan is om van 20 bij 40 meter naar een overdekte hal van 20 bij 100 meter te gaan.

Plan
Voorzitter Jan Willem Koedood (39) wijst met trots de contouren aan van te realiseren plan. “Het zijn plannen, hè,” voegt hij er met enige voorzichtigheid aan toe. “Het financiële plaatje moet natuurlijk wel haalbaar zijn. Maar ik heb er volop vertrouwen in dat het goedkomt. Ik merk het binnen het bestuur en binnen de commissies. Er is weer de bereidheid om met elkaar te bouwen aan de toekomst van deze mooie vereniging.”

De uitbreiding van de ‘binnenbak’ is voor De Develruiters een sportieve en tegelijkertijd een zakelijke noodzakelijkheid. “In onze bak houden we wel onderlinge springwedstrijden en er zijn lessen, maar voor officiële wedstrijden is de ruimte te klein. Dressuur mag nog wel, maar dan slechts tot en met de M2-klasse. Met meer ruimte kunnen we in de wintermaanden meer indoorwedstrijden in huis halen. En dat is ook goed voor de inkomsten. Je hebt niet alleen de inschrijfgelden, maar ook de bar- en keukenomzet.”

Tweede periode

Jan Willem Koedood is bij De Develruiters aan zijn tweede voorzittersperiode bezig. Van 2004 tot 2008 was hij voorzitter. In 2012 pakte hij, van beroep service sales specialist van laboratoriumproducten in de Benelux – de voorzittershamer opnieuw op. “Het gaat me nu wel wat makkelijker af,” bekent de in Heinenoord woonachtige Koedood. “In 2004 was is nog een broekie van 27. Je keek tegen veel mensen binnen de vereniging met veel ontzag op. Ik liep soms met de bibbers in m’n lijf rond.”

De opgedane ervaring van toen lijkt hem gesterkt te hebben, want los van de bouwactiviteiten, zocht hij naar meer mogelijkheden om de vereniging nieuw leven in te blazen. Zo haalde hij Esther van Noort met Horses & Co binnen. Zij verzorgt therapeutische paardrijlessen voor kinderen. “Er was aanvankelijk de nodige scepsis bij de leden, maar nu is iedereen ervan overtuigd dat zij van toegevoegde waarde is. Het is fantastisch hoe die kinderen genieten en opknappen. Het heeft de vereniging ook weer jeugdleden opgeleverd en daarmee meer body gegeven. De kinderen die bij Horses & Co lessen, zijn immers allemaal lid van de vereniging.”

Eventing
De Deveruiters is al ruim 80 jaar oud. De vereniging kent zo’n 175 leden, van wie er een kleine 60 als jeugdlid aangemerkt kunnen worden. De meeste leden komen met een trailer naar de Molenwei. Een enkeling komt met het paard ‘onder de man’ (of vrouw). De meesten doen aan dressuur of een combinatie van springen en dressuur. De cross of eventing, springen in een natuurlijke, uitdagende omgeving, wint aan populariteit. Het aantal leden dat aan mennen doet is zeer beperkt, maar heel voorzichtig lijkt ook dat weer terug te komen.

Media

Jan Willem Koedood maakt zich soms wel zorgen over manier de paardensport in de media wordt bejegend. “Er wordt soms met een scheef oog naar de paardensport gekeken. Het zou om dierenmishandeling gaan. Natuurlijk is het geen vrije keus van een dier, maar de relatie tussen mens en paard is toch al eeuwenoud? De meeste paarden krijgen een verzorging waar je u tegen zegt,“ benadrukt Koedood. “De cross krijgt ook altijd veel kritiek, maar daar wordt altijd zeer voorzichtig met de paarden omgegaan. Eerst inspringen over veel hoger liggende balken en pas wanneer dat goed gaat het paard het crossparcours op. Nee, de dierenactivisten moeten niet door gaan slaan.”

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.