Home » Nieuws » Sport » IFC-zaterdag laat nog steeds progressie zien

IFC-zaterdag laat nog steeds progressie zien

Frank Zwakhals werkt met een gretige ploeg.
IFC-zaterdag laat nog steeds progressie zien
Fotografie: Jeroen van der Sman
‘Een plaats bij de eerste zes zou al mooi zijn’

H.I.Ambacht – De zaterdagtak van IFC doet het als debutant uitstekend in de ‘zuidelijke’ derde klasse C. Het jeugdige team van trainer Frank Zwakhals staat halverwege de competitie brutaal tweede achter de onbetwiste favoriet Wieldrecht. De mooie klassering werd mede bereikt door winst op regiogenoten ZBC’97 (1-2) en Groote Lindt (2-0).

Ontwikkelen
Het is nog geen drie jaar geleden dat de ‘zaterdag’ van IFC weer werd gereanimeerd. Er werd niet langer alleen maar recreatief op zaterdag gespeeld. Met een standaardteam ging men weer prestatief gericht aan de slag. Het duurde slechts twee seizoenen om uit de vierde klasse te komen. Het optreden in de derde klasse mag nu al geslaagd genoemd worden. En met het succes van de zaterdag 1 krijgt ook het beleid van IFC meer gestalte. Het ‘gat’ met het team van zondag 1 (hoofdklasse) wordt zo kleiner. Vooral jonge spelers treffen bij de zaterdag 1 de ideale omgeving om zich verder te ontwikkelen en bij geschiktheid de overstap naar de ‘zondag’ te maken. “De overstap van IFC’s A-jeugd naar de ‘zaterdag’ is al groot,” benadrukt Frank Zwakhals. “Maar de overstap van de ‘zaterdag’ naar de ‘zondag’ is zeker zo groot.”

Entourage
“Normaal gesproken zouden de spelers van de zaterdag 1 op zondag in het tweede elftal hebben gespeeld,” vult voorzitter Cees Bijl aan. “Maar wie heeft er nu zin om ’s zondags om tien uur ergens in Brabant op een verlaten sportpark te spelen. Nu spelen die jongens in een standaardteam. Dat biedt een veel leukere entourage met veelal aardig wat publiek. Bij aardig weer mogen we hier tussen de 200 en 250 toeschouwers begroeten. Ook mensen van de oude garde komen op de wedstrijden af.

Progressie
Anderhalve week geleden sloot IFC de eerste seizoenshelft af met een klinkende 4-1 zege op het bezoekende SC Everstein, terwijl koploper Wieldrecht punten morste in het duel met EBOH (1-1). Het verschil met de nummer één slonk hierdoor tot zes punten. “Eigenlijk kijken we niet echt naar Wieldrecht,” stelt Frank Zwakhals, die op zondag ook het Dordtse RCD onder zijn hoede heeft. “Wieldrecht is een stabiele ploeg met meerdere spelers die op een hoger niveau gespeeld hebben. Die gaan zonder meer kampioen worden. In principe zou voor ons een plaats bij de eerste zes al mooi zijn. Neemt niet weg dat ik heel tevreden ben. En dan vooral met het feit dat we nog steeds progressie maken. Als trainer doe je het daar allemaal voor. Spelers wil je beter laten voetballen.”

Tactischer
Zwakhals vervolgt: “Bij de overstap van de vierde naar de derde klasse was het even wennen. Doorgaans is de organisatie van de tegenstander beter en is de handelingssnelheid hoger. Ook kom je geen uitgesproken zwakke tegenstanders tegen. De meeste ploegen kunnen wel wat. Wat opvalt is dat bij het zaterdagvoetbal de ploegen doorgaans goed geïnformeerd zijn over elkaars speelwijze. Daardoor wordt er ook wat tactischer gevoetbald dan op zondag. Wij spelen graag verzorgd voetbal van achteruit. Maar als het nodig is, is deze ploeg ook in staat om anders te spelen.”

Vriendenploeg
Afgaande op de spelers op het wedstrijdformulier van het duel met SC Everstein is de gemiddelde leeftijd – los van routinier en aanvoerder Gerard van der Mei (38) – nog geen 22 jaar. “Ja, het is een jonge gretige ploeg,” onderschrijft Zwakhals. “Bovendien is het een vriendenploeg. Ze gaan met elkaar stappen. Het is presteren en plezier maken met elkaar: een ideale combinatie. Omdat het een jong team is, zullen we best nog missers maken. Maar ja, dat calculeer je min of meer in.”

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.