Home » Nieuws » Sport » Kevin Blom fluit ‘Europese toppers’ in de Develhal

Kevin Blom fluit ‘Europese toppers’ in de Develhal

Kevin Blom fluit een 'Europese topper'.
Kevin Blom fluit ‘Europese toppers’ in de Develhal
Fotografie: Patrick van Loon

Bijna 800 kinderen actief tijdens het JGZV-zaalvoetbaltoernooi

Door: Michel van Straten

Zwijndrecht – Topscheidsrechter Kevin Blom was afgelopen vrijdag niet alleen naar de Develhal gekomen om de prijzen uit te reiken van het jaarlijkse JGZV-zaalvoetbaltoernooi, maar floot hij ook nog een paar ‘Europese toppers’, zoals Juventus tegen Barcelona en Celtic tegen Inter Milaan. Geen kaarten, maar veel spelplezier: spelers en toeschouwers genoten.

Fenomeen
“Wat gebeurt er toch allemaal in Zwijndrecht?,” sprak Kevin Blom zijn verbazing en bewondering uit voor het lokale zaalvoetbalfenomeen, waar gedurende vijf dagen een kleine 800 kinderen aan deelnamen. Het was al weer voor de vierde keer dat de organisatie Blom had weten te strikken. En toch was hij weer aangenaam verrast door het onverminderde enthousiasme bij de spelertjes, de toeschouwers en de organisatie. De blondgekuifde scheidsrechter kon helemaal niet meer stuk bij de VVGZ-jeugd. De jonkies van de ‘Vogels’ hadden niet alleen de sportiviteitsprijs veroverd, maar ook de eerste plaats (en daarmee de wisselbokaal) van het totaalklassement. Gejuich, met z’n allen op de foto en, als het even kon, met Kevin Blom.

35 jaar
JGZV staat voor Jeugdcommissie Gezamenlijke Zwijndrechtse Voetbalverenigingen en ontstond 35 jaar geleden. Willem de Jong (57), de huidige JGZV-voorzitter, was er toen al bij. “Er werd met voetbalgerelateerde spelactiviteiten begonnen. Maar dat was van korte duur. Al na een jaar werd er voor de toernooivorm gekozen.” aldus de Zwijndrechtenaar. In de huidige, beproefde opzet worden de teams gevormd per vereniging en per leeftijdscategorie. “En dan is het niet de bedoeling dat we per vereniging de sterkste teams formeren, maar de meeste gelijkwaardige teams,“ legt De Jong uit. “Daar blijft het toch langer leuk voor iedereen?” De Jong vervolgt: “Het accent ligt ook meer op het ontspannen met elkaar sporten dan op winnen. Het is niet voor niets dat de sportiviteitsprijs de grootste bokaal oplevert. En daarbij letten we ook op alles. Het gedrag op het veld, maar ook het gedrag in de kleedkamers en op de tribunes.”

Topploegen
Dit jaar kreeg de jeugd van Groote Lindt namen van Italiaanse ploegen, voor Pelikaan waren de namen Spaanse clubs gereserveerd en VVGZ werd aangeduid met de namen van Engelse toppers. Heerjansdam was met één team (Bayern München) present en de twee ploegen van ZBC’97 gingen de zaal in als Glasgow Rangers en Celtic. Zo speelde de kleine Shane Walsh (5 jaar, Groote Lindt) voor…? Hij wist het even niet meer en keek zijn vader Liam (ex-Groote Lindt 1) aan. O ja, het was Lazio Roma. Hij had er best zin in en had al drie doelpunten gemaakt. Ook wist hij waarom het zo goed ging. “Tussendoor goed rusten,” was zijn geheim.

Vrijwilligers
In de loop der jaren is het JGZV-toernooi meer en meer een zelfstandige organisatie geworden, die vanzelfsprekend nauwe banden onderhoudt met de deelnemende clubs. “In februari gaan we evalueren: wat moet echt beter en wat zou beter kunnen,” vertelt De Jong. “Vervolgens komen we vanaf juni drie keer bij elkaar. Niet te lang vergaderen. Liever daarna even met elkaar aan de bar met een bitterballetje. Je hebt tenslotte te maken met allemaal vrijwilligers.” De Jong laat geen mogelijkheid onbenut om zijn medebestuursleden (Mieke Loderus, Ferdi de Jong en Kevin Bijkerk) en de vele vrijwilligers, onder hen ook de scheidsrechters, te prijzen. “Je ziet ook mensen de organisatie in groeien. Eerst liepen ze rond als deelnemer en nu bijvoorbeeld als scheidsrechter.”

Sponsor
Afgelopen vrijdag werd er afscheid genomen van VLS Schoonmaak, jarenlang de hoofdsponsor. Rotterdam Engineering werd als opvolger verwelkomd. “En daarmee is het toernooi voor december 2017 in principe gered,” stelt De Jong. “Neemt niet weg dat we graag nog wat subsponsors erbij willen hebben. Voor dertig euro kunnen ze al meedoen.”

Eindklassement:
1. VVGZ (+ sportiviteitsprijs)
2. Pelikaan
3. Groote Lindt
4. Heerjansdam
5. ZBC’97

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.