Home » Nieuws » Sport » Koos Jeroen Kers slaat in te kleine schoenen op knappe wijze zijn slag

Koos Jeroen Kers slaat in te kleine schoenen op knappe wijze zijn slag

Koos Jeroen Kers wint na solo in beslissende fase de 53e Slag van Ambacht
Koos Jeroen Kers slaat in te kleine schoenen op knappe wijze zijn slag
Fotografie: Javelin

H.I.Ambacht – Hij beklom de voorbije jaren al eens als tweede en derde de treetjes van het erepodium. In de 53ste Slag van Ambacht bracht Koos Jeroen Kers daar met een machtige solo verandering in. De als eerste finishende Amstelvener was blij en opgelucht tegelijk. Voor hetzelfde geld was hij immers in het Waaldorp niet aan het vertrek verschenen. Hij zegevierde ditmaal niet in het vertrouwde tenue van zijn sponsor Baby Dump, maar gleed in een zwarte outfit, zonder reclame, over de meet.

Kers, die in Ambacht zijn zesde seizoenszege realiseerde, was zijn tas met complete outfit vergeten in de auto te zetten. De geschrokken criteriumtijger bleek echter niet voor een gat te vangen en belde ijlings een vriend, die het probleem oploste. Op de schoenen na paste het leentenue hem als gegoten. De te kleine schoenen verhinderden hem niet negen ronden voor tijd zijn medevluchters vriend Lars van de Vall, Roy Pieters, Jordy Buskermolen en Peter Schulting op knappe wijze uit het wiel te rijden. Kers, gebrand op de overwinning, wenste ook al vanwege de dreigende regenval en onweer niets aan het toeval over te laten.

“Daarom ben ik in de finale gedemarreerd”, legde hij na afloop uit. “Ik ben blij dat het gelukt is, maar ik vrees dat mijn sponsor minder blij is”, wees de winnaar op zijn reclamevrije trui.

De koers werd overigens met vijf ronden ingekort. Juryvoorzitter Theo van der Leist en zijn kompanen, bang voor naderend noodweer, wilden de renners niet aan de weerelementen bloot stellen. De beslissing was terecht, want meteen na het finishen van de renners waren de rapen gaar en regende het pijpenstelen. Al bleef het onweer nog uit. De Tilburgse coureur Germon Peeters zat toen waarschijnlijk allang en breed droog thuis. Zijn wedstrijd duurde slechts een meter of twee. Na het klinken van het starschot brak de onfortuinlijke Brabander bij het aanzetten zijn ketting.

Na enkele schermutselingen, waarbij de uiteindelijk als 19e finishende thuisrijder Eddy Gödde even zijn gezicht toonde, nam Lars van de Vall het initiatief. Pieters en Buskermolen haakten snel aan en ook Kers zag het wel zitten. Waar de eind vorige maand uitgetreden Nederlands kampioen Robin Wennekers de boot miste wenste Peter Schulting niet te capituleren. De Emmeloorder, na een val in Woensdrecht vroeg in het seizoen uitgeschakeld – gebroken sleutelbeen en een klaplong – zette in z’n eentje de achtervolging in. “Het was alles of niets”, draaide de 29-jarige wilskrachtige renner de film terug. “Op het laatst stond ik op breken, maar gelukkig heb ik het toch gehaald.”

Het vijftal, dat onderweg nog een stel achterblijvers een lap gaf, werkte goed samen. Hoe Kers zijn belagers afschudde is al verteld. Peter Schulting, wetende dat Roy Pieters beter spurt dan hij, verraste zichzelf door de Zwanenburger in de strijd om de tweede plaats te kloppen. Jordy Buskermolen kaapte de vierde plaats voor de neus van Lars van de Vall weg. Laatstgenoemde eiste daarentegen de leidersprijs op.

Bij de sportklassers toonde Brian Burggraaf zich het sterkst. Hij won de sprint in een groep van veertien man voor Jarno van Krimpen en Wout Roos. Ambachter Gerard Kooistra legde beslag op plaats zes. De wedstrijd van de sportklasse speelde zich voornamelijk af in de regen die bij vlagen naar beneden kwam.

De regen diende zich eerst al aan bij de Dikke Banden Race “de wedstrijd op gewone fietsen voor basisschool kinderen van zeven t/m twaalf jaar”. Alleen deze groep deerde het niet en begroete het vocht van boven als een aangename verkoeling tijdens het drukkende weer. Groot was de opkomst van de scholieren die met veel plezier hun rondjes reden. De organisatie was ook dik tevreden dat er 85 kids meededen.

Uitslagen: Elite-mannen/Beloften/Amateurs
85 km in 1.49.06.816 gem. Snelheid: 46,190

1. Koos Jeroen Kers, Amstelveen
2. Peter Schulting, Emmeloord
3. Roy Pieters, Zwanenburg
4. Jordy Buskermolen, Kudelstaart
5. Lars van der Vall, Heemstede
6. Robin Wennekes, Dodewaard
7. Frank de Reus, Papendrecht
8. Luuk van der Wal, De Lier
9. Christiaan Meerbeek, Naaldwijk
10. Antonie van Noppen, Ridderkerk

Uitslagen: Sportklasse
40 km in 57.35.470 gem. Snelheid: 42,507

1. Brian Burggraaf, Velsen Noord
2. Jarno van Krimpen, Groot Ammers
3. Wout Roos, Stad A’t Haringvliet
4. Sander Lodder, Ridderkerk
5. Arje de Waard, Dordrecht
6. Gerard Kooistra, H.I.Ambacht
7. Edward Sol, Spijkenisse
8. Ferry de Vendt, Rhoon
9. Andries van Driel, Dordrecht
10. William Westerlaken, Nieuw-Lekkerland

De volledig uitslagen en foto’s van de Dikke Banden Race staan op de website: www.slagvanambacht.nl

Tekst: Henk Stolk

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.