Home » Nieuws » Sport » Reddingsbrigade H.I.A. is blij met nieuwe aanwas

Reddingsbrigade H.I.A. is blij met nieuwe aanwas

Voorzitter Marlies Speelman (rechts) en medebestuurslid Lilianne van Alphen.
Reddingsbrigade H.I.A. is blij met nieuwe aanwas

‘De jeugd is de toekomstige redder’

H.I.Ambacht – De slogan ‘De jeugd is de toekomstige redder’ staat prominent op de keurig verzorgde website van de Reddingsbrigade Hendrik-Ido-Ambacht. De vereniging, die zwembad De Louwert als thuisbasis heeft, is dan ook uitermate content met de recente aanwas van vooral jeugdige leden. Met een groei van tien procent kwam het ledenaantal boven de honderd uit.

Zichtbaar
“We hebben als vereniging ingezet om meer dan in het verleden in beeld te komen,” vertelt voorzitter Marlies Speelman (45). “Zo zijn we actiever met persberichten. Ook waren we blij met onze rol bij de Ambachtse nieuwjaarsduik. Op die momenten zijn we zichtbaar. Bovendien zijn we zeer actief op de Zomerparkdag,” vult algemeen bestuurslid Lilianne van Alphen (21) aan. “Daarnaast staan we open voor ‘meezwemmers’. Iemand met interesse voor onze activiteiten mag altijd twee keer vrijblijvend meedoen.”

De Louwert
Vanzelfsprekend is ook de penningmeester van de Reddingsbrigade H.I.A. – de vereniging vierde het afgelopen jaar het 45-jarig bestaan – blij met de groei. De huur van De Louwert op zaterdagmiddag (jeugd) en dinsdagavond (senioren) drukt immers flink op de begroting. “Over de samenwerking met het zwembad overigens niets dan lof,” benadrukt Marlies Speelman. “Zowel met de staf van het bad als de overkoepelende organisatie (Optisport, red.) kunnen we het prima vinden.”

Verantwoordelijkheid
De in Ambacht woonachtige Marlies Speelman raakte via haar kinderen Nikki (12), Anouk en Tessa (de 9-jarige tweeling) bij de Reddingsbrigade betrokken. Lilianne van Alphen (‘Ik ben bijna in het zwembad geboren’), studente bedrijfskunde MER in Rotterdam, draait al jaren mee. “Zie onze activiteiten als een andere manier om plezier in het zwemmen te houden,” duidt Marlies Speelman.”Wanneer je je zwemdiploma’s hebt behaald, is het leuk om te blijven zwemmen en je techniek en conditie te blijven verbeteren. Reddingszwemmen is een manier om vertrouwd te blijven met water. Je leert jezelf en de ander te redden.”

Lilianne van Alphen: “Je hebt het sportieve aspect, maar toch ook dat van de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Je kunt, oplopend qua vaardigheden, een hele reeks brevetten halen. Vanaf ‘Life Saver 2’ is er ook EHBO aangekoppeld.” De Ambachtse brigade, lid van de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen (KNBRD), kent geen competities. Wel zijn er geregeld onderlinge wedstrijden of doet men mee met wedstrijden bij verenigingen in de regio, zoals in Hardinxveld, Waddinxveen, Schiedam en Leiderdorp.

Samen
De instructeurs van de Reddingsbrigade H.I.A. – meer dan vijftien man én vrouw sterk – komen uit de eigen gelederen voort. “Zodra onze leden over een aantal brevetten beschikken, betrekken we ze zo veel mogelijk bij de vereniging. Ze krijgen eerst een assistentenrol. Zo kunnen ze stap voor stap doorgroeien tot instructeur met eigen verantwoordelijkheid,“ legt Marlies Speelman uit.

De groep instructeurs, de leden en de ouders bepalen samen het karakter van de Reddingsbrigade H.I.A. “Het bestuur is niet allesbepalend,” zegt Lilianne van Alphen. “We doen veel met z’n allen. Je hebt elkaar ook nodig.”

Secretaris
“Een secretaris is overigens van harte welkom,” sluit Marlies Speelman af. “Momenteel zijn we op zoek naar iemand die met veel plezier het secretariaat wil overnemen. Het mag een lid of een ouder zijn, maar het zou ook iemand van buiten de vereniging kunnen zijn. Je moet aan een tijdsinvestering van ongeveer een uur of vier per week denken.”

Door: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.