Home » Nieuws » Sport » Rijzende zon komt naar Ambacht

Rijzende zon komt naar Ambacht

Rijzende zon komt naar Ambacht

Ambachter krijgt hoge onderscheiding voor zijn bijdrage aan de promotie van Japanse sportbeoefening

H.I.Ambacht – The Order of the Rising Sun is een Japanse orde, opgericht door keizer Meiji van Japan. De orde was de eerste nationale onderscheiding, ingesteld op 10 april 1875, door de Japanse regering door besluit van de Raad van State. De decoratie beschikt over zonnestralen van de rijzende zon. Het symboliseert energie zo krachtig als de rijzende zon in parallel met het “rising sun”-concept van Japan. De onderscheiding wordt toegekend aan degenen die opvallende prestaties hebben verricht voor verwezenlijkingen in de volgende zaken: internationale betrekkingen, de promotie van Japanse cultuur, de ontwikkelingen in hun vakgebied, ontwikkeling van dierenwelzijn of behoud van het milieu.

Jan Hendrik Odinot (Hein)
De inmiddels 85 jaar tellende Hein Odinot is degene die via de Japanse ambassade te horen kreeg op 4 juli deze onderscheiding in ontvangst te mogen nemen. Via de post werd hij op de hoogte gesteld, waar ook de reden van het toekennen stond omschreven. Hein leest voor: “Voormalig voorzitter van de Nederlandse Kendo Bond, ter erkenning van zijn aanzienlijke bijdrage en het promoveren van Budo, de verzamelnaam van de Japanse vechtsporten, en vriendschappelijke relaties tussen Japan en Nederland. De heer Odinot zal deze tijdens een speciale ceremonie ontvangen. Dat was een hele verrassing voor me.”

Hein Odinot is namelijk al heel lang beoefenaar van Kendo. Daarnaast heeft hij daar ook jarenlang les in gegeven. Zijn staat van dienst met betrekking tot een aantal van deze Japanse vechtsporten is dan ook indrukwekkend. In de jaren zeventig was hij al bestuurslid, erelid en ere voorziteer van de Nederlandse vereniging van Jiu Jitsu en Judo leraren. Mede oprichter en voorzitter van de Nederlandse Kendo Renmei vanaf 1966 tot heden. En nog veel meer zaken gerelateerd aan de Oosterse vechtkunsten.

Het begon in 1966
Vanaf die tijd, tot enige tijd terug, heeft hij zich belangeloos voor de sport ingezet. “Ik kreeg er geen cent voor, alleen een reis- en verblijfkostenvergoeding. Anders kon ik het niet doen, want soms moest ik ervoor naar Japan.” Hein heeft dan ook veel zelf bekostigd om zijn doel te bereiken. In 1949 begon hij met Judo, “Ik werkte bij een bank, maar dat hele bankwezen beviel me niet meer. Toen ben ik judoleraar geworden en heb ik gelijk gekozen voor sociaal cultureel vormingswerk.”

Maar judoleraar word je toch niet zomaar?
“Nee, ik heb me er rot voor moeten trainen, daar ik ook in 1969 een halfjaar voor naar Japan geweest en in 1975 weer. Maar in de loop van de tijd verlegde ik mijn aandacht van judo naar Kendo.” Door het jarenlang intensief met Judo bezig te zijn geweest was zijn rug versleten, maar kon hij wel verder met Kendo omdat dat minder gevaarlijk is. Bij de eerste kampioenschappen Kendo zijn ze op uitnodiging naar Japan gegaan. “Toen zijn we drie man daar aan mee gaan doen, alleen de reis moesten we zelf betalen. Toen zijn we daar drie weken geweest en daarna ben ik ook vaak mee geweest naar Europese kampioenschappen Er was namelijk een Europees bestuur waar ik later president van was en dan moest ik naar de steden waar de kampioenschappen werden gehouden om te kijken of alles goed verliep. Je was in die functie verantwoordelijk.”

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.