Home » Nieuws » Sport » Rotary Zwijndrecht Waal en Devel al jaren actief bij Verkerkloop

Rotary Zwijndrecht Waal en Devel al jaren actief bij Verkerkloop

Arend Hofland bij het water, het werkgebied van de KNRM.
Rotary Zwijndrecht Waal en Devel al jaren actief bij Verkerkloop

‘Verkeer regelen, sjouwen, rommel opruimen: we doen van alles’

Zwijndrecht – Ook voor de Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel zijn het in de aanloop naar de veertigste editie van de Verkerkloop (woensdag 17 mei) drukkere tijden dan normaal. Sinds 1980 is de serviceclub bij Zwijndrechts grootste sportevenement betrokken. De Rotarians richten zich specifiek op de bedrijvenloop, een vast onderdeel van het evenement, maar verlenen ook tal van hand- en spandiensten.

Bedrijven
“We zijn er destijds bijgekomen om de bedrijven bij de loop te betrekken,” herinnert Arend Hofland zich. Hofland, voormalig wijnhandelaar, is lid van de Rotarywerkgroep die zich bezighoudt met de Verkerkloop en die verder bestaat uit Mariska Noordegraaf, Teus Hoogendijk en Gerard Vaandrager. “Janny, de vrouw van Gerard, was destijds directiesecretaresse bij Verkerk en zo is het gekomen. Onder de leden van de Rotary verdelen we het adressenbestand van de bedrijven. Elk lid heeft zo’n vijf, zes bedrijven in zijn of haar portefeuille om te benaderen. Ze kunnen meedoen door teams in te schrijven of met donaties. Ach, je weet hoe dat gaat: soms nog even een herinneringsmail er achteraan of een belletje, maar over het algemeen is de respons uitstekend.”

KNRM
“De Verkerkloop is naast onze jaarlijkse rally een belangrijk evenement om fondsen te werven,” vervolgt Arend Hofland. “Ons uitgangspunt bij de Verkerkloop is dat het doel een link met de regio moet hebben. En dat geldt dus ook weer voor het doel van 2017: de KNRM, voluit de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij. En dan speciaal het reddingstation in Dordrecht. Ik dacht aanvankelijk dat zo’n organisatie wel steun van de overheid zou krijgen, maar dat bleek een misverstand te zijn. Na hun presentatie waren onze leden het er snel over eens. Zo’n organisatie verdient steun, zeker vanuit Zwijndrecht dat sterk verbonden is met de binnenvaart.”

Van alles
Tijdens de Verkerkloop (maar ook de dagen daarvoor en daarna) zijn er vanuit Rotaryclub Zwijndrecht Waal en Devel een stuk of 25 leden in de weer. “Het verkeer regelen, sjouwen bij het opbouwen en afbreken van het parcours, het opruimen van achtergelaten rommel: we doen van alles,” verhaalt Hofland. “Als verkeersregelaars zijn we dan officieel bevoegd. Elke Rotarian met die taak heeft daarvoor ook een cursus gevolgd.”

Imago
Voor de Zwijndrechtse serviceclub is de Verkerkloop ook een manier om zich te presenteren. “We kampen nog steeds met een achterhaald imago,“ vertelt Hofland. “Nog steeds wordt er gedacht dat we een club van oude sigarenrokende mannen in driedelig pak zijn. Maar het is gewoon een vlotte club van jong en oud, mannen en vrouwen. Het klopt dat we altijd leden zoeken in verschillende beroepsgroepen en dan ook de mensen die over connecties beschikken. Maar woorden als elitair en besloten zijn anno 2017 echt niet meer van toepassing.”

De websites www.rotary.nl/zwijndrechtwaalendevel en www.verkerkloop.nl bieden aanvullende informatie.

Meerdere serviceclubs in Zwijndrechtse Waard

Zwijndrecht – In de Zwijndrechtse Waard zijn meerde serviceclubs actief. In Zwijndrecht bestaan de Rotaryclubs ‘Zwijndrecht Waal en Devel’ én ‘Zwijndrecht en Omstreken’ naast elkaar. De laatstgenoemde club vergaderde oorspronkelijk rond het middaguur. Daarnaast is er een afdeling van de Kiwanis – zij richten zich specifiek op kinderprojecten – en zijn de Lions vertegenwoordigd met de afdeling Swindregt Were. Jongere mannen tot en met 40 jaar zijn verenigd in de Ronde Tafel Zwijndrecht. Voor post-actieven, veelal voormalige Rotarians, bestaat er ook nog de Probusclub.

Tekst: Michel van Straten
Foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.