Home » Nieuws » Sport » Sjoelvereniging Het Kruispunt: gezelligheid is troef

Sjoelvereniging Het Kruispunt: gezelligheid is troef

Bij sjoelvereniging Het Kruispunt zijn de vrouwen in de meerderheid.
Sjoelvereniging Het Kruispunt: gezelligheid is troef

‘Wij houden niet van dat overdreven fanatisme’

Door: Michel van Straten

H.I.Ambacht – De leden van sjoelvereniging Het Kruispunt kijken elke week weer uit naar de maandagse clubavond in het gebouw van postduivenvereniging De Luchtbode. Heerlijk ontspannen vijftien ronden sjoelen en weer even bijkletsen. Het Kruispunt is er voor de sport, maar zeker ook voor de sociale contacten.

Vieren
Het Kruispunt is met een kleine dertig leden – de vrouwen zijn in de meerderheid – een overzichtelijke vereniging. De leden kennen elkaar goed, soms zijn ze familie. De leeftijden variëren van dertig tot tachtig jaar met de aantekening dat de haarkleur grijs overheerst. Jubilea en verjaardagen worden in de gaten houden. Valt er iets te vieren, dan is er ook iets bij de koffie. Met de feestdagen laat de vereniging zich op haar beurt evenmin onbetuigd. Zowel met Pasen als met kerst krijgen de leden een stol.

Gezelligheid
“Gezelligheid typeert onze vereniging,” stelt Bas Stoop, sinds de oprichting in 1986 voorzitter van de sjoelclub. “Hier is werkelijk nooit gezeur. Ja, en mocht er eens sprake zijn van een misverstand, dan gaan we daar meteen achteraan. Mensen komen hier voor de ontspanning. En zo spelen we ook. Wij houden niet van dat overdreven fanatisme, zoals je dat bij topsjoelers wel ziet. Nee, daar mag je tijdens het spel echt niet praten. Die spelers gaan voor beurten van over de 140. Die willen een uiterste concentratie. Wij doen het echter al meer dan dertig jaar op onze manier.”

Contributie
Mede om bovengenoemde reden is Het Kruispunt geen lid van de Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS). “We spelen ook geen competities of toernooien met andere verenigingen. Daar is geen behoefte aan. Ook kunnen we zo de contributie laag houden, want we betalen geen afdracht aan een overkoepelende bond. Voor zeven euro per maand ben je hier lid. Dat is toch alleszins redelijk?” Sjoelen is hiermee een goedkope sport. Een speler hoeft verder niets speciaals aan te schaffen.

Regels
Wel speelt de Ambachtse sjoelvereniging volgens de officiële regels van de ANS. Dus geen huisregels als opnieuw gooien wanneer een schijf uit de bak vliegt of bij ‘bok’ (een schijf op een andere schijf). Ook wordt er gespeeld op officiële wedstrijdbakken van het merk Schilte, die steevast worden opgewreven met een poeder van aardappelzetmeel. Nadat het lot de leden twee-aan- twee aan elkaar heeft gekoppeld gooien ze op een clubavond beiden tien beurten op steeds een andere bak. De tien beurten tellen mee voor de interne competitie. Na de pauze worden er nog vijf beurten gegooid. Deze scores worden in reserve gehouden, voor het geval iemand clubavonden moet missen. De uitslagen worden consequent verzameld om uiteindelijk iemands seizoensgemiddelde te bepalen. Bas Stoop pakt zijn scoreformulier er bij. “En dan is er ook nog een puntencompetitie. Mijn gemiddelde is momenteel 127. Gooi ik erboven dan krijg ik twee punten. Gooi ik precies 127 dan krijg ik één punt, gooi ik eronder dan krijg ik niets.” De gemiddelden worden ook nog gebruikt om de spelers in te delen in de A-, B-, C- of D-klasse.

Wisselen
De scheidsrechter van dienst kijkt wanneer het laatste duo klaar is met gooien en geeft dan een signaal om van bak te wisselen.“Dat wisselen van bak is niet voor niets,” legt Stoop uit. “Hoewel het allemaal officiële wedstrijdbakken zijn, hebben ze soms toch andere eigenschappen. En dan is wisselen wel zo eerlijk.” Lid Ada Zwart beaamt het. Ze laat haar scoreformulier zien: “Op de ene bak kom ik net boven de 100 uit en op de andere gooi ik makkelijk in de 120. Zeg het maar.”

Zie www.svhetkruispunt.nl voor meer info.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.