Home » Nieuws » Sport » Tourclub Ambacht kijkt uit naar het nieuwe fietsseizoen

Tourclub Ambacht kijkt uit naar het nieuwe fietsseizoen

Op 1 april start het nieuwe fietsseizoen voor TCA.
Tourclub Ambacht kijkt uit naar het nieuwe  fietsseizoen
Fotografie: Tourclub Ambacht

H.I.Ambacht – Vandaag de dag, precies een jaar geleden, passeerden de statuten van Tourclub Ambacht, kortweg TCA, de notaris. Hendrik-Ido-Ambacht kende op dat moment officieel een fietsclub. Het initiatief sloeg aan. Het éénjarige bestaan in combinatie met de start van het nieuwe fietsseizoen (1 april) biedt een mooie gelegenheid om terug te blikken én vooruit te kijken.

In februari 2016 was er de informatieavond in de vestiging van De Fietsen van Ambacht in winkelcentrum Hoog Ambacht met als speciale gast oud-sprinter Jeroen Blijlevens. Veel bezoekers gaven zich meteen op als lid. Begin april volgde de eerste officiële clubrit. Het vertrekadres was nog de hoofdvestiging van de Fietsen van Ambacht aan de Willem de Zwijgerstraat. De ‘verhuizing’ volgde naar het gebouw van postduivenvereniging De Luchtbode aan de Reeweg. De clubkleding kwam, gevolgd door een rit begin juli langs de adressen van het sponsorcollectief. En verder werd er op zaterdagdagen en woensdagavonden met veel plezier gefietst.

Behoefte
“Het was allemaal buitengewoon succesvol,” noemt voorzitter Raymond van Egmond het eerste levensjaar van Tourclub Ambacht. “We voorzagen duidelijk in een behoefte en we zijn in staat gebleken om met onze aanpak een brede, gemêleerde doelgroep te bedienen: mannen en vrouwen, jong en oud, de fietser die het wat rustiger aan wilde doen, maar ook de kilometervreter. Het rijden in meerdere groepen met verschillende gemiddelde snelheden werd gewaardeerd. Leden kozen de snelheid die bij hen paste. Ons credo ‘samen uit, samen thuis’ hebben we op die manier ook waar kunnen maken. Het was trouwens mooi om te zien hoe een gedeelde hobby mensen verbindt. Dit is in wezen ook de kracht van onze vereniging.”

Actief
De jonge fietsclub was ook in de herfst- en wintermaanden actief. “Er is eigenlijk steeds doorgefietst, of op de racefiets of op de mountainbike,” verzekert Van Egmond. “Er was een schitterende tocht rond Drunen en we hadden in Dorst nog een geslaagde clinic voor mountainbikers.”
In oktober was er ook nog de algemene ledenvergadering (met een opkomstpercentage van 70 procent) en in februari een goedbezochte technische avond. Bij de start van het nieuwe fietsseizoen (1 april) staat de teller inmiddels op zo’n 150 leden.

Startersgroep
“Als jonge vereniging willen het tweede verenigingsjaar vooral gebruiken om de continuïteit te consolideren,” benadrukt de preses. “Toch komen we met een paar nieuwe dingen. Zo willen we kijken of er animo is voor startersgroep. Denk aan mensen die nog nooit op een racefiets hebben gezeten of nog nooit in een groep hebben gereden. Ik vraag belangstellenden om publicaties op onze website te blijven volgen. Ook willen we op 20 mei, de ‘Dag van de Fiets’, een rit houden ten bate van het nieuwe Jeugdspeelpark. Er komen drie afstanden, waaruit men kan kiezen: 30, 75 of 110 kilometer. Nee, een racefiets is niet per se noodzakelijk. Meedoen op een elektrische fiets kan dan ook. We laten hier nog meer over horen.”

Veiligheid
Tot slot: “Binnenkort hopen we over twaalf gecertificeerde wegkapiteins te beschikken. Wegkapiteins begeleiden de groepen en proberen alles in goede banen te leiden. Op termijn willen we de groep wegkapiteins zelfs op vijfentwintig brengen. Veiligheid hebben we immers hoog in ons vaandel staan.”

Vanaf 1 april starten de zaterdagritten om 8.30 uur. Met ingang 5 april wordt er ook weer op de woensdagavonden (vertrek: 19.30 uur) gereden. Zie www.tourclubambacht.nl voor meer info.

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.