Home » Nieuws » Sport » Veranderd beleid waterpolojeugd werpt eerste vruchten af

Veranderd beleid waterpolojeugd werpt eerste vruchten af

Erik van der Pauw, bestuurslid, speler en trainer bij ZZ & PC De Devel.
Veranderd beleid waterpolojeugd werpt eerste vruchten af

“We zien betere prestaties en een sterkere sociale band”

Door: Michel van Straten

Zwijndrecht – Voor Erik van der Pauw (25) was het duidelijk dat het anders moest, toen hij twee jaar geleden als voorzitter van de waterpolocommissie van ZZ&PC De Devel aantrad. Hij riep betrokken trainers en coaches bijeen en inventariseerde de boel. Het was voor hem al gauw duidelijk: er moest planmatiger gewerkt gaan worden. En dat bleek uiteindelijk ook te werken. De eerste resultaten zijn zichtbaar.

Plan
“Iedere jeugdtrainer werkte voorheen, al was het met de beste bedoelingen, op zijn eigen manier. Het was los zand,” blikt Erik van der Pauw terug. “Er was al gauw overeenstemming dat het anders moest. Er was behoefte aan meer structuur. We hebben vervolgens het waterpolojeugdplan van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) als uitgangspunt genomen en met elkaar hebben we daarnaast het specifieke De Devel-jeugdplan geschreven. In dat specifieke deel hechten we veel belang aan allerlei sociale nevenactiviteiten voor de jeugd. De kinderen komen niet alleen naar de club om te sporten, maar het is ook een soort ’tweede huis’. Het nieuwe beleid blijkt te werken. We zien inmiddels betere prestaties bij de jeugdteams. Ook de onderlinge sociale band lijkt sterker. De teams hebben een hecht karakter en ook de algemene betrokkenheid bij de vereniging is groeiende. Dat geldt ook voor de ouders. Natuurlijk kan het soms nog beter, maar over het algemeen zijn ouders best bereid te ondersteunen.”

Zweminstructeur
Erik van der Pauw is vertrouwd met het water. Bij De Devel is hij speler van heren 1, voorzitter van de waterpolocommissie (en daardoor ook lid van het bestuur) en trainer van een jeugdteam. In het verleden was hij trouwens ook in tal van rollen actief voor de club. Daarnaast verdient hij zijn boterham als zweminstructeur. Eén dag van de week is hij te vinden in zwembad Het Alexanderhof (Rotterdam, Prins Alexander), de overige dagen van de week is de Zwijndrechtenaar werkzaam in de De Louwert.

Jeugd
Bij De Devel – met ruim 400 leden – zijn er zo’n 120 lid van de waterpolotak. Hiervan mogen er weer 50 tot de jeugd gerekend worden. De Devel kent een jongens C-team (onder 15 jaar), een gemengd D-team (onder 13 jaar) en een gemengd E-team (onder 11 jaar). Ook zijn er nog de MiniPolo’s ofwel de waterpoloschool. Het zijn de allerjongsten die in het bezit van de diploma’s A en B op een speelse manier kennismaken met waterpolo.

“Het is jammer dat er een flink gat zit tussen de C-jeugd en de senioren,” stipt Van der Pauw aan. “We hebben geen B- en A-jeugd. De overgang naar de senioren is dan ook verre van ideaal. Er is ons veel aangelegen om de huidige jeugd vast te houden en op die manier het gat te verkleinen. Zoals het er nu uitziet hebben we volgend jaar een meisjes C-team en een jongens B-team.”

Clubgevoel
De Devel doet van alles om de jeugd ‘vast te houden’. Van der Pauw: “Zo hebben we tegenwoordig bij thuiswedstrijden van het eerste herenteam ook een pupil van de week. Dat vinden de kinderen prachtig; de warming-up meemaken, op de foto, op de bank meekijken naar de wedstrijd. Maar ook teamuitjes en toernooien versterken de onderlinge band én die met de club. En dan hebben we nog een aantal prijzen aan het eind van het jaar: een beker voor het beste team, een beker voor de beste individuele speler, een pechbeker en een aanmoedigingsprijs. Ook dat werkt stimulerend.”

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.