Home » Nieuws » Sport » Bij VVGZ is het met de jeugd elke week weer passen en meten

Bij VVGZ is het met de jeugd elke week weer passen en meten

Arnold Klein (links) en Clemens Rosmulder, jeugdbestuursleden bij VVGZ.
Bij VVGZ is het met de jeugd elke week weer passen en meten

‘De helft van het eerste elftal komt uit de eigen jeugd’

Door: Michel van Straten

Zwijndrecht – Het zal komend seizoen even wennen zijn met de nieuwe benamingen van de jeugdcompetities bij de KNVB. Zo worden bijvoorbeeld de A’tjes straks aangeduid als JO19 en de minipupillen als JO7. VVGZ heeft de nieuwe benamingen op de website al ingevoerd. En of het wennen is. Arnold Klein (38) en Clemens Rosmulder (47), jeugdbestuursleden bij VVGZ, gebruiken in een gesprek de oude en nieuwe aanduiding nog geregeld naast elkaar.

Jongens/meisjes
De codering JO19 betekent Jeugd onder 19 jaar, JO7 staat voor Jeugd onder 7 jaar. Bij ‘Jeugd’ kunnen jongens en meisjes samen in een team spelen. Spelen meisjes in een apart team dan krijg je competities als MO13. “Wij hebben ervoor gekozen om op de vertrouwde manier, met stappen van twee jaar, in te delen,” verduidelijkt Arnold Klein. “Dus JO19, JO17, enz. Maar je kunt ook per jaar indelen: JO19, JO18, enz. Dit laatste hebben wij alleen gedaan bij de voormalige E’tjes: dus hebben we JO11 en JO10. De aanduiding MO kennen wij niet. Bij ons spelen de meisjes met de jongens. Dat komt ook voort uit het idee dat meisjes zich voetbaltechnisch dan beter zouden ontwikkelen. Wel zien we ze vaak afhaken, wanneer de puberteit zich aandient. Ze stappen dan veelal over naar clubs met aparte meidenteams.”

Puzzel
Met zo’n 400 spelers kent VVGZ een grote jeugdafdeling. “Al jaren schommelt het aantal teams tussen de 30 en 35. Dit jaar starten we met 33 teams,” vertelt Clemens Rosmulder. “Vaak komt daar lopende het seizoen nog wat bij. De jongste categorieën spelen vier tegen vier of zeven tegen zeven. Dan is een team snel geformeerd. Elke zaterdag is het dan ook weer een hele puzzel om alle wedstrijden te spelen. Het betekent vroeg beginnen, strakke schema’s en wedstrijden tot laat in de middag. Op de trainingsavonden is het niet anders. Omdat bij ons elk jeugdteam twee keer traint, is het passen en meten. Met de allerkleinsten kun je nog wel op een hoekje van een veld uit de voeten, worden ze ouder dan vragen de trainingsvormen ook meer ruimte.”

Trots
Het mag gezegd dat VVGZ de jeugd behoorlijk weet vast te houden, al had Rosmulder er nog graag een derde JO19-elftal bij gezien. “Zijn ze een jaar of vijftien, zie je een grote groep afhaken. Verlies van interesse, bijbaantjes, soms een andere sport. Vaak blijven de besten over. Maar we zijn er niet alleen voor de supertalentjes. Vorig jaar genoot ik van de B4, een geweldig vriendenteam. Ook die jongens zien we graag doorstromen naar de senioren. Uiteindelijk kunnen ze dan in een andere rol ook weer iets voor de vereniging gaan betekenen.”
“Kijken we naar het eerste elftal, dan mogen we als jeugdafdeling best een beetje trots zijn,” vindt Arnold Klein. “De helft van het eerste elftal van vorig jaar kwam uit de eigen jeugd. Ook nu is er een talentvolle lichting doorgeschoven. Het lukt VVGZ al jaren om zich op die manier in de eerste klasse te handhaven. Op dat niveau zie je dat niet veel.”

‘Vogelgevoel’
Een verklaring van het succes? Klein en Rosmulder roemen de inzet van coördinatoren, trainers (waaronder spelers uit de A-selectie), leiders en betrokken ouders, maar dan is daar ook nog het ‘Vogelgevoel’. “Toen ik voor mijn kinderen een vereniging zocht en hier aanlandde, had ik binnen vijf minuten al drie paar handen geschud. Je bent hier welkom, je wordt hier gezien,” vertelt Rosmulder. Het ‘Vogelgevoel’ is overigens zowel figuurlijk als letterlijk een familiegevoel. “Het is opvallend hoeveel families hier van generatie op generatie bij de club betrokken zijn,” besluit Klein.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.