Home » Nieuws » Sport » Zaalvoetbalvereniging Londenseplein/Parijseplein speelt zonder ‘scheids’

Zaalvoetbalvereniging Londenseplein/Parijseplein speelt zonder ‘scheids’

Leden van Londenseplein/Parijseplein. Tweede van rechts: Anton Cavelaars.
Zaalvoetbalvereniging Londenseplein/Parijseplein speelt zonder ‘scheids’

‘Lekker informeel een balletje met elkaar trappen’

Zwijndrecht – Kinderen op een pleintje of trapveldje leggen een paar jassen neer als doelpalen en zijn binnen de kortste keren aan het voetballen. De vergelijking mag dan niet helemaal opgaan, maar bij zaalvoetbalvereniging Londenseplein/Parijseplein gaat men niet veel anders te werk. Je maakt twee partijen, je bewaakt onderling de spelregels en spelen maar.

Informeel
Elke dinsdagavond verzamelen de leden van Londenseplein/Parijseplein zich tegen tienen in de Walburghal. Vervolgens wordt er van tien tot elf gespeeld. “Het is gewoon lekker informeel een balletje met elkaar trappen,” vertelt Anton Cavelaars, allesregelaar en nestor van de groep. “Ieder lid heeft een wit en een gekleurd shirt in zijn tas. We proberen twee partijen van ongeveer gelijke sterkte maken. De ene partij speelt in het wit, de andere in een gekleurd shirt. Wit speelt dus altijd tegen bont. En mocht de ene partij te sterk zijn dan lossen we dat al spelenderwijs op. Kwestie van shirt verwisselen. Of een van de ploegen speelt met een mannetje meer. Geen probleem. Natuurlijk wil iedereen winnen, maar spelplezier staat toch voorop. En dat lukt ook nog eens zonder scheidsrechter. Bij ons dus geen kreten als ‘Hé, scheids, zie je dat niet?’ of iets dergelijks. Nee, gelukkig niet.”

Huurder
Zaalvoetbalvereniging Londenseplein/Parijseplein ontstond in het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Buurmannen van het Londenseplein en Parijseplein trapten in de avonduren onderling een balletje. Na de realisatie van de (eerste) Walburghal zocht de gemeente Zwijndrecht huurders. De voetballende buurlieden werden gepolst. Er werd instemmend gereageerd en de vereniging, die verder nergens bij aangesloten is, werd opgericht.

“Momenteel woont nog maar één van de leden aan een van de pleinen. Er werd verhuisd en via via sloten anderen zich weer aan.” verhaalt Cavelaars, die ondanks het klimmen van de jaren nog steeds mesjogge is van het spelletje. In zijn jonge jaren speelde hij bij voetbalvereniging DHV in Zevenbergschen Hoek. Later, in zijn studententijd, ging hij roeien bij Charon dat later opging in Orca. Maar uiteindelijk bleek voetbal Anton Cavelaars’ grootste passie te zijn.

Continuïteit
“En dat voetballen wil ik met Londenseplein/Parijseplein graag nog even volhouden,” vervolgt de voormalige personeelsmanager bij de KPN. “Maar voor het voortbestaan van onze club is het wenselijk dat we meer leden krijgen. Straks moeten er een paar spelers stoppen en komen we uit op dertien leden en dat is te mager voor de continuïteit. Ons streven is om op een stuk of twintig leden uit te komen. Je weet ook dat niet iedereen elke week van de partij kan zijn. En met wat meer leden kunnen we ook de contributie redelijk houden. Nu kost het 135 euro per jaar en daarvoor heb je meer dan veertig speelavonden. Belangstellenden zijn dan ook van harte welkom. Iedereen mag kosteloos twee avondjes meedoen om daarna het besluit te nemen al dan niet lid te worden. Met iedereen bedoelen we ook nadrukkelijk vrouwen. Leeftijd en vaardigheid zijn van ondergeschikt belang. Plezier in het spel en met elkaar, daar gaat het om.”

Voor meer informatie: Anton Cavelaars, tel. 078–612 1248 of e-mail: aac.cavelaars@wxs.nl

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Let op: Op deze dagen rondom de feestdagen zijn wij niet bereikbaar: Hemelvaartsdag (26 mei), vrijdag 27 mei en Tweede Pinksterdag (6 juni). De Brug wordt in week 23 op donderdag 9 juni verspreid.
Terug naar boven.