Home » Nieuws » Sportscholen zijn nu in de buitenruimte actief

Sportscholen zijn nu in de buitenruimte actief

Sportscholen zijn nu in de buitenruimte actief
Meenhuis

De coronamaatregelen hebben een enorme impact op de branche van sportscholen en fitnesscentra. Op donderdag 12 maart gingen de deuren op slot voor de leden. In afwachting van verruimende regelen zoeken sportscholen sinds maandag 11 mei, zo mogelijk, de buitenruimte op. Zo ook bij Sportplaza aan de Nijverheidsweg in Hendrik-Ido-Ambacht, waar de ruime stoep en een aantal parkeervakken benut worden om te sporten. Een noodoplossing, maar beter iets dan niets. En over het weer hoefde in de achterliggende weken niet geklaagd te worden.

‘Extra krachttraining’
Elke dag dat er bij Sportplaza buiten gesport wordt, krijgen bedrijfsleider Noortje Thijssen en haar assistent Monique Soeren twee keer een uur ‘extra krachttraining’ cadeau. Het kost ze eerst een uur om buiten twee sportplekken coronaproof in te richten: één voor groepslessen en één voor individuele training met toestellen. “Vooral het inrichten van die plek vraagt nogal wat kracht,” verduidelijkt Monique Soeren. “De meeste toestellen zijn enorm zwaar. En na afloop van de lessen gaat alles weer naar binnen. Weer een uur sjouwen dus. De loopbanden en de crosstrainers die blijven even onbenut. Die zijn gewoon te zwaar om te verplaatsen. Maar gelukkig kunnen we zo onze leden weer wat bieden. De mogelijkheid om buiten sporten, ook met de nodige voorzorgsmaatregelen, is uitermate positief ontvangen.”

Online aanmelden
“De leden melden zich vooraf online aan voor een groepsles of een trainingsuurtje met vermelding van pasnummer, naam en telefoonnummer,” vertelt Monique Soeren. “Op die manier weten wij wie er komen en wie wij bij heel slecht weer ook weer moeten berichten. Kou is niet erg, maar bij stevige plensbuien zullen we het buitengebeuren toch af moeten blazen. Even schuilen kan niet. De binnenruimte is dicht.” Veiligheidshalve laat Sportplaza vijftien sporters tot het toestellenuur toe, terwijl er officieel twintig zijn toegestaan.

Streams
Toen de deuren op slot gingen, bood Sportlaza de leden de mogelijkheid om via streams thuis work-outs te volgen. Ook waren er bewegingslessen op het Banckertplein, die de bewoners vanaf het balkon mee konden doen. En hoewel Sportplaza zelf geen jeugdleden kent, bood het kinderen van leden sportfaciliteiten aan, toen de coranamatregelen voor jeugd onder de 19 jaar versoepeld werden.

Perspectief
“Het is belangrijk dat de leden weer enig perspectief krijgen. Dat er bijvoorbeeld zicht komt op een datum dat we ook met inachtnemeing van een coronaprotocol weer binnen kunnen sporten,” stelt Monique Soeren. “Door de onzekerheid kwamen er natuurlijk veel vragen over het lidmaatschapsgeld: kan ik opzeggen, krijg ik geld terug, enz. In principe houden we de leden aan de aangegane overeenkomst. Dit is een overmachtssituatie. Voor de leden, maar ook voor ons. Wel durf ik te stellen we dat we onze leden een aantal zeer schappelijke opties hebben aangeboden om er samen uit te komen.”

Mogelijkheden
“We hopen dat de overheid ons snel meer mogelijkheden biedt. Sport is goed voor lichaam en geest, sport is goed voor sociale conatcten, voor het reguleren van agressie,” somt Monique Soeren op. “Ook binnen kunnen we het zo inrichten, dat er veilig gesport kan worden.”

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.