Home » Nieuws » Succesvolle Open monumentendag

Succesvolle Open monumentendag

Succesvolle Open monumentendag

Het organiseren van bijeenkomsten is in de coronatijd stil komen te liggen. Nu we langzaam naar een normale situatie toegroeien, kunnen we stilaan weer bijeenkomsten organiseren. Open Monumentendag was een moment om op te krabbelen. Alles stond natuurlijk nog in het teken van de anderhalvemeter-maatregel en afspraken maken, maar dat stond Open Monumentendag niet in de weg. Het was een lakmoesproef om te zien of meer mogelijk was.

De gemeente Zwijndrecht, die toch het goede voorbeeld moet geven, had met Open Monumentendag meerdere activiteiten in het gemeentehuis zorgvuldig op elkaar afgestemd. Er waren rondleidingen, een workshop, trouwen voor één dag en een tentoonstelling in Kunzt.

Nieuwe inwoners welkom
Nieuwe inwoners van Zwijndrecht hadden ook allemaal een uitnodiging gekregen om kennis te maken met de gemeente middels een rondleiding of een monumentenfietstocht. Om deel te nemen aan de activiteiten moest men zich wel aanmelden, zodat alles volgens de spelregels van de Covid-maatregelen kon plaatsvinden. Ondanks al die regels en afspraken liep het hele programma goed door en kan er gesproken worden van een geslaagde dag.

Burgemeester, raadsleden, ambtenaren zetten hun beste beentje voor
Burgemeester Hein van der Loo leidde, net als de vicevoorzitter van de raad, Chris Moorman en commissielid Thomas Loos, de mensen rond door het gemeentehuis. Langs de kunst en door de gangen van het Oude Raadhuis door de trouwzaal waar vele trouwerijen voor één dag plaatsvonden. Jong en oud werden getrouwd door echte trouwambtenaren. Het jongste echtpaar stond om elf uur in vol ornaat met gevolg klaar om als een echt stralend paar in het echt verbonden te worden.

Workshop
Er was ook een workshop die gegeven werd door Jan Rothuizen, waar veel animo voor was. Het programma zat helemaal volgeboekt en vond plaats in de hal van het gemeentehuis voor de publiekswinkel waar men normaal voor rijbewijzen, paspoorten of aangiften geboorten komt. En natuurlijk tal van andere officiële zaken.

Henk ter Veldhuis was als gastheer van Kunzt ook weer het zonnetje in huis tussen de expositie, en zo kwamen bezoekers via de Bruïnelaan, het Raadhuisplein maar ook de gewone hoofdingang het gemeentehuis binnen. Overal bruiste het van activiteiten voor zover dat mogelijk was. De vele bezoekers gingen weg met een goed gevoel, een gemeentegids en de monumentenfietstocht voor Zwijndrecht en Heerjansdam. Deze fietsroute met informatie over tal van monumenten blijft gratis af te halen aan de balie van het gemeentehuis.

Bij de rondleiding door het gemeentehuis, die vaker gedaan wordt voor kleine groepen en scholen, kwam men op plekken die anders niet toegankelijk zijn. Veel informatie werd er gedeeld over actuele ruimtelijke ordening, inrichting of over sociale zaken. Geïllustreerd aan de hand van de kunst aan de wand. Veel Willy Sluiters werden er bewonderd, maar ook Clement Bezemer en andere bekende kunstenaars. Het Oude Raadhuis met zijn vele gangen, trappen en de gevangenis tot en met het toilet van de koning kregen de aandacht.

Ook de plaquette van de Joodse inwoners uit Zwijndrecht, waarvoor veel Stolpersteine in Zwijndrecht liggen, en de plaquette van de overval op het distributiekantoor, wat het Oude Raadhuis was, kwamen voorbij. Deze jaarlijkse terugkerende dag voor nieuwe inwoners, geïnteresseerden is bijzonder geslaagd te noemen en krijgt volgend jaar dus een vervolg.

Tekst: Chris Moorman

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.