Home » Nieuws » ’t Regende veel op ’t Struweel

’t Regende veel op ’t Struweel

’t Regende veel op ’t Struweel

Hoe goed je iets organiseert in ons land, het weer heb je niet in eigen hand.

De in 1996 aangelegde Landschapstuin ’t Struweel was eens weiland en ligt in de polder Strevelshoek, een groene oase op het eiland IJsselmonde, tussen Het Waaltje, Rijsoord, Heerjansdam, Hendrik-Ido-Ambacht en rangeerterrein Kijfhoek. Op vrijdag 6 en zaterdag 7 september 2019 was er, van 11.00 tot 17.00 uur, een Open Tuin & Kunst dag. Na een zomer met twee hittegolven en veel droogte heeft de natuur er voor gekozen om dit alles zo begin september te compenseren met stevige buien.

Open Tuin & Kunst
Gelukkig heeft ’t Struweel een ruime kas in de tuin. Een kas de al menigmaal de redding was bij soortgelijke dagen. De geplaatste kunstwerken stonden dan, op de droge momenten na, eenzaam nat te zijn. In de kas kwamen, ondanks deze herfstachtige omstandigheden, er toch mensen, onder hun paraplu vandaan stappend, de kunstwerken bekijken. Veel keramiek was er te zien, maar ook schilderijen en sieraden. Bij de lokale imker vlogen de potten bijenhoning figuurlijk van de kraam.

Franca Schapendonk
Eén van de kunstenaars in de kas was Franca Schapendonk uit H.I.Ambacht. Reden voor een kennismakingsgesprek. Je maakt beelden in keramiek en brons. Was dat je eerste stap in het creatieve? Franca; “Ik ben begonnen met schilderen. Een broer van mijn vader was docent op de academie voor Vrije Kunst in Den Bosch. Die had wat van mij gezien en vroeg om me aan te sluiten bij de lessen. Zo ben ik eigenlijk begonnen. Ik kan niet schaken, ik kan niet dammen dus ik dacht dat ik niet driedimensionaal kon denken. Maar op een gegeven moment kreeg ik een pak klei van iemand cadeau en daar ben ik mee aan de gang gegaan. Toen vond ik dat eigenlijk wel heel erg leuk.” Wat was het eerste dat je er van maakte? “Dat was het beeld ‘In de wind’. Ik was ineens bevangen van de vormgeving, die was heel strak. Ik dacht, doe eens gek en heb ik het in brons laten maken. Ik ben ermee naar een bronsgieterij in Ridderkerk gegaan, waar een jongen werkte die vroeg of ze les had gehad.” Maar franca vond dat ze het stadium van een asbakje kleien wel voorbij was, waarna bleek dat die jongeman de zoon was van een keramist die les gaf in kleine groepen in Rotterdam. “Daar ben ik twintig jaar geleden kennis gaan maken en op les gegaan. Ik heb daar geen les meer, maar werk er nog steeds twee keer in de week.”

Klei
Eén van de dingen die ze leerde was dat er verschillende technieken zijn. “Je kunt beeldend vormen, dat doen ze met rolletjes of plakjes, dan bouw je iets op. Maar je kunt ook werken als een beeldhouwer met een massa klei die je gaat kneden tot iets wat jij wilt. Dat laatste heb ik voor gekozen. Ik maak alles massief, dan maak je de vorm die je wilt en snij je het uit elkaar. Dan maak je een wand van een duim dikte en hol je het helemaal uit om het daarna weer in elkaar te zetten met kleislip.”

De kraam van Franca op ’t Struweel
Speciaal voor kunstmarkten maakt ze vogelbeeldjes. Klein en betaalbaar. Klein keramiek waar ze zelfs al een aantal verzamelaars van haar beeldjes onder haar klanten heeft. Voor meer informatie over haar grote werkstukken; francaschapendonk.nl

Tekst en Foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.