Home » Nieuws » Tekeningen van Ambacht tot van Gogh

Tekeningen van Ambacht tot van Gogh

Tekeningen van Ambacht tot van Gogh

Fred van Stratum, onderscheiden met de Ambachtse erepenning voor zijn werk als supervrijwilliger in de regio, is sinds enkele jaren niet alleen gaan tekenen, maar is ook volledig in de ban van Vincent van Gogh. Weekblad de Brug mocht al een kijkje nemen in ‘Den Brommert’ waar een aantal van zijn tekeningen de wanden sieren. Op zaterdag 9 december, tijdens de Winterfair op het Kerkplein zijn deze voor het publiek te bezichtigen. Van Stratum zal persoonlijk aanwezig zijn om vragen te beantwoorden, maar vooral ook zijn passie voor van Gogh met de bezoekers te delen.

Pen en potloodtekeningen
Aan één wand hangen de door hem gemaakte afbeeldingen van historische of nostalgische plekjes in Ambacht. Uiterst gedetailleerd en voor de Ambachtenaren zeer herkenbaar weergegeven. Aan de andere wand zijn de tekeningen die hij heeft gemaakt aan de hand van onbekend werk van van Gogh. Tijdens een bezoek zal Fred van Stratum de bezoeker een aantal bijzondere details vertellen over hoe van Gogh te werk ging. In zijn bestudering, van de door hem zo bewonderde schilder en tekenaar, heeft hij zich dezelfde techniek van tekenen toegeëigend. “Ik had ze het liefst gemaakt met een echte ganzenveer waarmee Vincent werkte, maar die zijn niet meer te krijgen. Ik ben daarom met de kroontjespen gaan werken.”

Hoe ben je er toe gekomen?
Fred; “Ik heb zelf de kunstacademie gedaan en heb een reclamebureau gehad. Ik heb ook al jaren een museumjaarkaart, maar ergens waar ergens Vincent is ben ik ook. Ik moet nu nog naar ‘s-Hertogenbosch, want er is een film van zijn werk gemaakt, Loving Vincent – ‘World’s First Painted Feature Film’, die helemaal met geschilderde afbeeldingen is gemaakt naar zijn schilderijen. In zijn kleuren en zijn manier van kijken is hij zo ongelooflijk apart.” Fred is vooral gefascineerd door het tekenwerk van één van Nederlands beroemdste schilders. “Hij is weer gaan tekenen toen hij het schilderen zat was, of eigenlijk was zijn lichaam het zat. Maar toch heeft hij doorgezet. Dat vind ik het mooie ervan.” Fred is ongeveer twee jaar met tekenen bezig, omdat hij er, volgens zijn zeggen, “Eerder geen tijd voor had”. De basis had hij natuurlijk al door zijn opleiding op de kunstacademie en het werken in diverse creatieve sectoren. “Ik ben nu wel op een leeftijd dat niet ergens op een krukje buiten ga zitten tekenen, dus fotomateriaal is belangrijk.”

Op zaterdag 9 december in ‘Den Brommert’ van 10.00 tot 15.30 uur. Op donderdag 14 december zal Alie Tas, archeologie en genealogie, het één en ander vertellen over de oudste boerderij van Sandelingenambacht, de Waelneshoeve. Waarom werd deze hoeve gebouwd en wat weten we van de geschiedenis ervan in samenhang met de historie van ons dorp en na een korte pauze zal Fred van Stratum iets vertellen over zijn geëxposeerde tekeningen. ‘Den Brommert’ is dan vanaf 19.30 uur open, de toegang is gratis evenals een kopje koffie of thee met een koekje. Zaterdag 16 december Ook dan is ‘den Brommert’ ’s middags van 14.00-16.00 uur geopend en is Fred weer aanwezig. Wie dus 14 december niet in de gelegenheid was hiervan te genieten krijgt dan een herkansing.

Tekst en foto: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.