Home » Nieuws » Terug in de Tijd: Een feestmaal aan de Wepsterlaan…

Terug in de Tijd: Een feestmaal aan de Wepsterlaan…

Terug in de Tijd: Een feestmaal aan de Wepsterlaan…
Meenhuis

Is iedereen weer bekomen van alle drukte en stress van de voorbije feestdagen? Daaraan denkend komen als eerste mij dan de maaltijden voor de geest: wat is er veel tijd en aandacht aan besteed. En wat was het lekker!

Ik moest denken aan een feestmaal in het huis Vreedenburg, ooit staande aan het einde van de Wepsterlaan, waarvan de familie Palm eigenaar was. Bij de opgravingen in 2014 van dat buitenhuis is n.l. een pauwenbot gevonden. Laat over die pauw nu een ruzie zijn geweest rond 1645. Wel een paar jaar geleden, maar in die tijd is de pauw een beschermd dier; alleen al voor het houden heb je een vergunning nodig. Bij de afhandeling van een erfenis ontstaat de ruzie: ‘behoren de twee pauwen bij het onroerend goed of niet’. De erfgenaam van het huis vindt dat de pauwen voor hem zijn. De andere erfgenaam. die van de boomgaard en andere goederen denkt daar anders over. Om het kort te houden: de tuinman Maarten Pietersz moet de twee pauwen voor zijn baas, de heer van het huis, snel naar diens huis in Dordrecht brengen. Dat wordt ruzie in de familie en zoals gebruikelijk, wordt iedereen ondervraagd en door de notaris opgeschreven. Kortom: de pauwen moeten terug naar Ambacht, dat is de uitspraak en daar moet men het mee doen!

Weleens pauw gegeten of bereid? Ik niet, dus gauw even op Wikipedia gezocht en ja hoor, bingo! Het blijkt een vogel te zijn waarvan het vlees niet gaar te krijgen is! Het is in de volgende eeuwen dan ook vervangen door de kalkoen, geïmporteerd uit Amerika. Maar stel je zo’n exclusief en bijzonder feestmaal eens voor: je hebt veel gasten aan tafel die verlicht is door kaarsen…. de keukendeur gaat open en wat zien we: de kok met op zijn hand en schouder een grote schaal met gebraad. Wat we ons nu niet meer kunnen voorstellen, op de onbewerkte, alleen met specerijen bewerkte huid, ligt de pauw…. Uiteraard versierd met kaarsen en ontvangen met Oh’s en Ja’s, schitterend gewoon! Een lekker glas bier, de volksdrank in die dagen, er bij en heerlijk smullen….. Toch iets anders dan wat we ons NU van een feestmaal voorstellen! Soms iets voor u volgend jaar?

Ger van der Straaten
Historisch Genootschap Hendrik-Ido-Ambacht

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.