Home » Nieuws » Terug in de Tijd: Gedreven geneesheren

Terug in de Tijd: Gedreven geneesheren

Terug in de Tijd: Gedreven geneesheren

Deze column gaat over de komende expositie in De Brommert over de zorg in het verleden. In het meinummer van ons blad Swindregt Were kon u over diverse huisartsen lezen. Deze verhalen zijn maar een topje van de ijsberg! Ik vraag daarom kort aandacht voor drie huisartsen: Kamberg, Jongeneel en Van Melle.

D.J. Kamberg (1900-1931)
Deze huisarts werd omschreven als een “soort Franse professeur, waarvan je verwacht dat hij Frans zou spreken. Zijn kleding van modieus, hij uitte zich in levendige gebaren.” Toch waardeerden zijn patiënten hem. Zo vocht Kamberg voor twee kinderen die de Spaanse griep hadden, terwijl vader in het leger diende. Het gezin kon de doktersrekening niet betalen. Daarom streepte Kamberg een “nulletje weg”. Vader blij: hij mocht de tien gulden zelf met twee kwartjes per week afbetalen!
Kamberg pakte problemen bij bevallingen kundig aan. Zo kwam hij “bij vrouw B., die hoog in de kussens in de bedstee lag. Om drie uur ’s nachts kwam het dokterskoetsje bij haar woning. Kamberg stapte uit, een wolk van jodium en andere apotheekgeuren voor zich uit stuwend. Nu was de bedstee nogal aan de hoge kant en de dokter kon zijn werk niet met succes verrichten. Geen nood: hij trok de schoenen uit en nam gehurkt plaats in de bedstee van de vrouw.” Waar zie je dat nog?
Of: Grote hilariteit was er bij “vrouw A. aan de Onderdijk waar dokter Jongeneel en de vrouw door de onderlaag van de bedstee zakten en op de daaronder liggende winteraardappelen terecht kwamen…”

J.P. Jongeneel (1943-1969)
Denk ook aan het moedige optreden van dokter Jongeneel tijdens de watersnood. In de rampnacht van eind januari 1953 werd namelijk aan de Veerweg een baby geboren. Jongeneel ging er heen, maar de Veerweg door de stormvloed bijna onbereikbaar. Hij wist de woning te bereiken, maar kon niet terug. Het water was namelijk de huizen binnengelopen. Die nacht werd een gezond kind, Karel de Snoo, geboren. De volgende dag werden dokter, moeder en kind per roeiboot uit de woning gered.
Of een ander voorbeeld van zijn gedrevenheid: “Ik weet nog als mijn vader ’s nachts een niersteen aanval kreeg, dokter Jongeneel direct kwam om hem te behandelen. Hij had een lange overjas over zijn pyjama.”
Jongeneel had ook zijn humor. Een Ambachtse inwoner over Jongeneel als schoolarts op de kleuterschool: “Ik moest van hem zeggen: ‘Rotterdam is een grote stad en Ambacht is een gat.’ Dat deed ik natuurlijk niet, dat was raar. Wel zei ik: “Liselotje leerde lopen langs de lange Lindenlaan” Tja, daar had ik ook leren lopen…”

W.J. van Melle (1969-1999)
Of wat denkt u van dokter Van Melle? Een cliënt schreef: “Assie met un hoessie of spierpain bij van Melle kwam en je had geen borstrok an, dan werrie weer naar huis gestuurd!” Waar hoor je dat nog? Door deze verhalen van drie bekende en gedreven huisartsen, bent u ongetwijfeld nog meer gestimuleerd om onze expositie, die vanaf 3 september te zien is, te bezoeken!

Willem Schneider

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.