Home » Nieuws » Tourclub Ambacht gaat deze week weer van start

Tourclub Ambacht gaat deze week weer van start

Tourclub Ambacht gaat deze week weer van start
Meenhuis

Eindelijk gaat het fietsseizoen van Tourclub Ambacht (TCA) dan toch beginnen. Vanaf vandaag (woensdag 1 juli) is het dankzij verruimende coronamaatregelen weer toegestaan om in grotere groepen te rijden. Ongetwijfeld zullen er vanavond dan ook heel wat clubleden aan het vertrek staan bij het gebouw van PV De Luchtbode, de vereniging die onderdak biedt aan de toerfietsers. En wie vanavond verhinderd is, maakt zaterdagmorgen ongewtijfeld gebruik van de eerstmogelijke herkansing.

Eerder
“Hier zijn we heel blij,” laten voorzitter Hans den Bouw en Edwin Baggerman, bestuurslid materialen, weten. “Het is eerder dan gedacht. Eerlijk gezegd hadden we de hoop gevestigd op 1 september. Wel zal het nog even improviseren zijn, want voor het vertrek bij een rit of na terugkomst hebben ons nog wel aan de anderhalve meter afstand te houden.”

Streep
“Op 1 april hadden we het fietsseizoen eigenlijk willen openen met de algemene ledenvergadering,” vertelt Hans de Bouw. “Een mooi moment om elkaar weer te zien en ideeën uit te wisselen over de komende periode. Zo zijn er leden die voor goede delen rijden en die hadden dan hun verhaal kunnen doen over de manier waarop wij ze weer konden ondersteunen. Corona haalde echter door alles een streep.” Edwin Baggerman pakt zijn telefoon erbij en kijkt in de agenda. “Zaterdag 7 maart was de laatste clubrit. Daarna hebben de leden op persoonlijke titel nog wel gefietst, maar niet in clubverband,” verduidelijkt het bestuurslid. “Ook niet toen er vanaf 11 mei weer wat meer mocht.”

Veiligheid
Hans den Bouw: “De variant om met een groep van vier op anderhalve meter afstand te fietsen vonden we onverantwoord. Anderhalve meter achter elkaar rijden lukt nog wel, maar dan zou je in elkaars ademtocht rijden. Dat was toch niet de bedoeling. En anderhalve meter naast elkaar rijden was qua verkeersveiligheid niet verstandig om te doen. Bovendien rijden we bij TCA graag met een wegkapitein. Een wegkapitein op elk groep van vier was eigenlijk geen haalbare kaart.”

Snelheden
“De wegkapitein begeleidt de groep en draagt bij aan de veiligheid van de groep,” verduidelijkt Edwin Baggerman. “Maar de vooraf afgesproken gemiddelde snelheden zijn onze grote kracht. Je kiest bij vertrek voor de groep met een gemiddelde snelheid van 25, 28, 30 of 32+ per uur. En bij elke groep geldt: samen uit, samen thuis. Fietsers zoeken zekerheid. Binnen de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) was men hogelijk verbaasd dat we in korte tijd op 140 leden zaten. Die snelheden verklaarden grotendeels het succes. We hebben niet voor niets leden uit de wijde omgeving.” Vervolgt: “Bij de groepen met lagere snelheden wordt er onderweg nog gesproken. Men komt om te bewegen en voor het sociale gebeuren. Bij de groepen die wat harder rijden is het stiller. Die hechten meer waarde aan conditionele groei.”

Meerijden
Tourclub Ambacht, bezig aan het vijfde seizoen, telt een twaalftal sponsors, die op het vorig jaar ingevoerde tenue, prijken. Fietsers, die dze outfit nog niet dragen, worden van harte uitgenodigd om op woensdagavond of op zaterdagmorgen een keer vrijblijvend mee te rijden. Het dragen van een fietshelm is daarbij verplicht.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.