Home » Nieuws » Tovertafel voor De Blije Borgh

Tovertafel voor De Blije Borgh

Tovertafel voor De Blije Borgh
Meenhuis

De Tovertafel
“De Tovertafel is een kastje dat aan het plafond wordt gehangen, boven bijvoorbeeld de eettafel van de zorginstelling”, vertelt Mariska Brinkhuis verzorgende bij De Blije Borgh. “In dit kastje zitten onder andere een hoge kwaliteit beamer, infraroodsensoren, een luidspreker en een processor waarmee bewegende beelden op de tafel worden geprojecteerd. De kleurrijke projecties reageren op hand- en armbewegingen. Zo kunnen de bewoners zelf spelen met het licht”.

De Tovertafel is specifiek ontwikkeld voor mensen in de midden- tot late fasen van dementie. De interactieve spellen doorbreken de toestand van apathie door zowel fysieke als cognitieve activiteit te stimuleren. Onder cognitieve activiteit wordt in dat kader het opnemen en verwerken van kennis en informatie verstaan. “Het is mooi om te zien hoe deze mensen genieten van de tovertafel en hierdoor weer actief worden. Bovendien levert de Tovertafel waardevolle momenten op met familieleden en verzorgers. Plezier en verwondering staan bij de spellen voorop!”, aldus Mariska Brinkhuis.

Sponsorloop
Afgelopen zaterdag 2 september werd onder grote belangstelling rond de hoofdlocatie van Zorgorganisatie De Blije Borgh een sponsorloop gehouden om op deze locatie geld in te zamelen voor de aanschaf van een Tovertafel. De sponsorloop duurde van 11.00 uur tot 15.00 uur en er kon op verschillende manieren worden meegedaan: lopend, hard lopend, met een rollator of een rolstoel. De deelnemers moesten rondjes afleggen rond de hoofdlocatie van De Blije Borgh en werden daarbij op verschillende punten gecontroleerd of er niet gesjoemeld werd. Bij de ingang van De Blije Borgh was het begin- en eindpunt, waar het aantal afgelegde rondjes nauwkeurig werd geregistreerd en waar de deelnemers bij elke doorkomst luid door de vrolijke, fleurig aangeklede bewoners van De Blije Borgh werden aangemoedigd. Als beloning voor hun sportieve prestatie kregen de deelnemers een roos overhandigd. Het parcours besloeg 500 meter en er was maar één deelnemer John van Amelsvoort die 50 rondjes liep dus 25 km!!!.Door zijn inspanning en die van zo’n 100 andere deelnemers werd een aardig bedrag opgehaald. Daarnaast waren er nog vele sponsoren uit het Ambachtse bedrijfsleven. Omdat het Nationaal Ouderenfonds de opbrengsten verdubbeld is de tafel binnen handbereik.

Kon u niet aanwezig zijn of deelnemen aan de sponsorloop? Uw gift voor de aanschaf van de Tovertafel is alsnog van harte welkom op bankrekening NL02RABO0161084524 van de Vrienden van De Blije Borgh onder vermelding van ‘Tovertafel Verpleegafdelingen DBB’.

Tekst: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.