Home » Nieuws » Trucker, Dyslexie, Burn-0ut, Boek

Trucker, Dyslexie, Burn-0ut, Boek

Trucker, Dyslexie, Burn-0ut, Boek

Een levensverhaal geschreven als therapie in boekvorm uitgebracht

Vier en veertig jaar vrachtwagenchauffeur. Internationaal, dus veel van huis met vaak te veel uren achter het stuur. Op zich al een vrij avontuurlijke baan, maar in het leven van Wim Biesbroek waren andere ontwikkelingen die het er niet makkelijker op maakten. Het resulteerde in een boek, terwijl Wim Biesbroek zelf nog nooit een boek heeft gelezen, schreef hij er nu zelf een als therapie.

Een boek?
Biesbroek vertelt. “Ik heb vijf jaar geleden een tweede burn-out gehad. Die was zo heftig dat ze me getest hebben op alzheimer. Je moet je voorstellen dat het voelt of je net geboren wordt, maar dan ineens op leeftijd bent en alles om je heen is nieuw. Als je dan beseft dat je vier en veertig jaar op de weg gezeten hebt en je naar een familielid in Roosendaal moet en je moet de navigatie erop zetten, dan kan je wel in schatten hoe erg dat geweest is.” Dat was aanleiding tot het schrijven? “Ja, toen ik later wat meer bij geest kwam werd mij geadviseerd om het van me af te schrijven. Toen kwamen de verhalen van met name voor de burn-out naar boven, vooral vanaf mijn veertiende jaar. In de loop van de tijd heb ik ook een paar ernstige dingen meegemaakt, van mensen die zelfmoord plegen.” Zo verteld hij verder over één geval in Parijs waar hij duidelijk nog niet overheen is. “Op advies van de psycholoog ben ik het van me af gaan schrijven. Dat ben ik gaan doen en dat bleef in mijn computer zitten totdat mijn oudste zoon vroeg om het te lezen.” Daarop is het balletje gaan rollen en is het verhaal terecht gekomen bij een drukker die het zag zitten maar dan ongecorrigeerd, zodat het duidelijk was dat het geschreven is door iemand die dyslectisch is.

Dyslectisch
“Heel veel mensen maken van hun handicap een geheim en ik heb dat bewust niet gedaan. Er staat geen vraagteken, geen komma en geen uitroepteken in want ik weet niet hoe dat moet.” Hij kwam er pas achter dat hij dit had toen werd geconstateerd dat zijn oudste zoon het had. “Vroeger zeiden ze dat je dom was als je het had en werd je van school gestuurd.” De reactie van de drukker was dat hij het een heel humoristisch boek vond, waarop Biesbroek reageerde met, “Sorry, ik heb het niet voor de humor geschreven. Het zijn echte verhalen.”

De hamvraag, heeft het geholpen?
“Ja zeker. Je hebt als je op een verjaardag zit zijn er altijd wel dingen die mensen vertellen waar jij dan weer een voorbeeld van hebt zoals de drie dramatische zelfdodingen, die ook in het boek staan beschreven, en die was ik kwijt. Maar als ik nu onder een viaduct door rijd zal ik altijd kijken wat er op het viaduct staat.”

Het boek ‘Een werkzaam leven op grote wielen’ 290 pagina’s in senioren lettergrootte met door hem zelf gemaakte foto’s is voor 20 euro te bestellen via opgrotewielen@outlook.com.

Burn-out is een fysiologische aandoening waarbij de patiënt emotioneel en fysiek uitgeput is en weinig tot niets kan presteren.

Dyslexie staat voor beperkt kunnen lezen; ook wel (onterecht) als woordblindheid aangeduid, is een term die in de wetenschap gebruikt wordt voor ernstige problemen met het kunnen lezen van woorden.

Foto en tekst: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.