Home » Nieuws » Veel basisscholen in Zwijndrecht brengen toch een musical op het podium

Veel basisscholen in Zwijndrecht brengen toch een musical op het podium

Veel basisscholen in Zwijndrecht brengen toch een musical op het podium
Meenhuis

Ineens werden in de maart de deuren van de scholen gesloten en daarmee stopte ook abrupt het programma van Toppie Cultuur op de scholen. In die periode heeft Toppie Cultuur een online programma gedraaid voor de basisschoolleerlingen uit Zwijndrecht en Heerjansdam. Toen de combinatiefunctionarissen hoorden dat vanaf 11 mei de scholen deels weer open mochten zijn zij gaan brainstormen over een alternatief programma in de scholen. Al snel werd het idee gelanceerd om te ondersteunen bij de eindmusicals van groep 8. Deze leerlingen verdienen namelijk na acht jaar basisschool een mooi afscheid. Vooral de eindmusical is iets wat bij veel mensen een mooie herinnering is in het geheugen.

Het Theaterhuis lanceerde een drietal mogelijkheden voor de scholen wat varieert van het maken van een totale film, tot ondersteuning in het repetitieproces. Met de leerlingen van de Steenenkamer wordt een complete film gemaakt. Leerlingen hebben zelf input voor het script geleverd en zijn nu op dit moment midden in de opnames. “Het is zo bijzonder om op deze wijze met leerlingen te mogen werken” aldus Jennifer van Toorn. “Eerst was er veel onzekerheid bij de leerlingen, maar naarmate het proces vordert en leerlingen zelf kostuums maken onder begeleiding van de juffen, de rollen zijn verdeeld en de opnames zijn gestart, zie je het zelfvertrouwen van de leerlingen groeien. Het is een uniek proces en de leerlingen zijn nu meer betrokken dan ooit.”
Een tweede mogelijkheid wat wij de scholen hebben geboden is het filmen van de musicals als deze gespeeld wordt, zodat de herinnering ook blijvend is. Deze films kunnen dan door ouders met een code gedownload worden via onze website. Indien scholen kiezen voor een filmregistratie, dan kijken wij mee met een doorloop zodat we de juiste momenten in beeld kunnen brengen en de cruciale punten in een musical niet worden gemist.

Op een aantal scholen waar wij ondersteunen in het repetitieproces zal de musical of via een live stream te zien zijn voor ouders, of ouders mogen in delen de musical bekijken. Het is als theaterschool erg bijzonder om mee te werken aan zo’n belangrijk afscheid. Graag willen wij voor de leerlingen uit groep 8 dan ook iets extra’s bieden. Mochten zij tijdens het oefenen van de musical hebben ontdekt dat het acteren, zingen en dansen echt iets is wat bij hen past, dan mogen ze vanaf september een maand lang gratis lessen volgen bij Het Theaterhuis. Op deze wijze probeert Toppie Cultuur een verbinding te leggen tussen verenigingen en leerlingen uit het basisonderwijs.

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.