Home » Nieuws » Waar staan toch al die afkortingen voor?

Waar staan toch al die afkortingen voor?

Waar staan toch al die afkortingen voor?
Meenhuis

Het gebruik van afkortingen als naam voor een sportclub is vooral een Nederlands fenomeen. Met name in de voetbalsport komt het veelvuldig voor. Sommige competities bestaan voor meer dan de helft uit clubs die aangeduid worden met een afkorting. Hier in de regio kennen we als voorbeelden ASWH, IFC, VVGZ en ZBC’97. Heerjansdam heette bij de oprichting nog even SVH.

Onder de loep
De Brug nam de competities van de lokale clubs eens onder de loep en zocht uit hoe het zat met de tegenstanders die als naam een afkortingen hebben. Allereerst de hoofdklasse B zondag, het domein van IFC, waarbij de letters natuurlijk staan voor Ido’s Football Club.

Tegenstanders IFC(zo)
Tegenstander AWC heet voluit Alverna Wijchen Combinatie, een fusie die in 1945 tot stand kwam, maar drie jaar later werd beëindigd. Alverna (de naam van een buurtschap) ging weer op eigen benen verder en bestaat nog altijd. EHC ontstond in 1964 na het samengaan van Emma, de club van de gelijknamige staatsmijn en SV Hoensbroek. OJC Rosmalen is eveneens een fusieclub. In 1947 smolten ODI (Ontspanning Door Inspanning) en Juliana samen tot OJC (ODI Juliana Combinatie). In 1993 werd de plaatsnaam Rosmalen eraan toegevoegd. Omdat er meerdere TOG’s (Tot Ons Genoegen) zijn, kreeg die van Berkel en Rodenrijs de B erbij: TOGB. Het is een omnisportvereniging met de afdelingen voetbal (zaterdag en zondag), handbal, biljart en tennis. UDI’19 knipoogt met de naam naar de plaats waar de club opgericht is: in Uden (in 1919). De afkorting betekent echter Uitspanning Door Inspanning. Het Rotterdamse VOC is een club met een grote geschiedenis en kent een voetbal- en cricketafdeling. In 1904 gingen Volharding en Olympia samen. De Volharding Olympia Combinatie was een feit.

Tegenstanders Pelikaan en VVGZ
Dan de tweede klasse D (west 2) met daarin Pelikaan en VVGZ. Aanhangers van laatstgenoemde club hebben het over de ‘Vogels’. Aanvankelijk werd de naam Geluksvogels gevoerd, maar omdat er al een club die naam voerde werd het VVGZ (Voetbal Vereniging Gelukvogels Zwijndrecht). Het Krimpense DCV ontstond in 1919 na het samengaan van Stormvogels en Quick. De volledige naam werd Door Combinatie Verkregen. CION in Vlaardingen was oorspronkelijk een bedrijfsploeg uit de olie-industrie. De letters stonden bij de oprichting nog voor Chevron Is Onze Naam. Tegenwoordig is er geen binding meer met de oliebranche. CWO komt eveneens uit Vlaardingen. De club ontstond in 2008 door een fusie van HSC (De Hollandiaan Satelliet Combinatie), HVO (Havenbedrijf Vlaardingen Oost) en RKWIK (Rooms-Katholieke Willen Is Kunnen). CWO betekent Combinatie Wil Overwinnen. SVS Capelle is een relatief jonge vereniging, die in 1983 werd opgericht in de wijk Schollevaar: Sport Vereniging Schollevaar. Ja, en dan is er nog FC Binnenmaas, de club die ontstond in 2006 na het samengaan van Puttershoek en Maasdam. FC staat echter niet voor Football Club maar voor Fusieclub.

Tegenstanders IFC(za) en ZBC’97
In deze klasse spelen de lokale vertegenwoordigers IFC (Ido’s Football Club) en ZBC’97 (Zwijndrecht Bakestein Combinatie). DHV staat voor Voetbalvereniging Den Hoek Vooruit en komt uit Zevenbergschen Hoek. DOSKO (Door Ons Samenspel Komt Overwinning) is een club uit Bergen op Zoom die in de beginjaren van het betaalde voetbal drie seizoen in de tweede divisie uitkwam. DVO’60 komt ook uit West-Brabant (Roosendaal). De die letters in de clubnaam staan voor Door Vrienden Opgericht. In GSC/ODS zijn in de loop der jaren meerdere clubs opgegaan. De betekenis: Gelukvogels Stadspolders Combinatie/Oefening Doet Slagen. MOC’17 is de grootste voetbalclub van Bergen op Zoom. De vereniging is ontstaan uit een fusie van MEVO (Moed En Volharding Overwint) en Olympia. Het werd dus MOC’17. En tot slot SSW uit Dordrecht oftewel Steeds Sterker Worden.

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.