Home » Nieuws » Wandelsport weer begonnen

Wandelsport weer begonnen

Wandelsport weer begonnen
Keukenstudio Dordrecht

Door Corona heeft Wandelvereniging Oostendam lange tijd het gezamenlijk wandelen stil moeten leggen. Kort geleden zijn de zaterdagse trainingen weer opgepakt en ook het Wandelfit op maandagavond is weer begonnen. Iedereen die het alleen wandelen wat saai vindt, kan dat gezellig in een groep doen.

Voorzitter Lianne van Zitteren vertelt dat het programma van de wandelclub twee pijlers kent. De ene is een wekelijkse wandelavond op maandagavond, waarop iedereen die in beweging wil komen of blijven in een stevig tempo zo’n vijf of zes kilometer door Ambacht en omgeving wandelt. Deze vrijblijvende wandeluurtjes onder de noemer Wandelfit zijn weer begonnen. Ze beginnen steeds op maandagavond om 19.00 uur voor de sporthal in het Baxpark. Meedoen kost een euro per keer. Aan- en afmelden hoeft niet en voor hesjes en armbandverlichting wordt gezorgd. Voor wie eens wil proeven of wandelen iets voor hem of haar is, kan terecht op deze wekelijkse wandelavond op maandagavond, waarop iedereen die in beweging wil komen of blijven kan mee doen. De wandeling gaat bijna altijd door. “We zijn niet bang voor een beetje regen”, aldus Lianne.

Lianne van Zitteren ziet in het na zo lange tijd weer actief beginnen met wandelen in groepsverband nieuwe uitdagingen en kansen. “In de coronatijd zijn veel mensen gaan wandelen. Het is gemakkelijk te doen, je bent actief bezig en het draagt bij aan een gezonde leefstijl. Bovendien is wandelen geschikt voor jong en oud en is het laagdrempelig. Om mee te doen heb je in principe alleen een paar goed zittende schoenen nodig. Daarmee loop je lekker buiten in de natuur”.

Voor de echte wandelliefhebbers zijn de maandagavondwandelingen echter niet meer dan een ommetje. De tweede pijler van de wandelclub wordt gevormd door de wandelingen op zaterdagmorgen. Voor de circa zestig leden van de wandelclub is dit het echte werk. Deze wandelingen starten altijd al vroeg met een kop koffie in het clubhuis De Korenbloem in Oostendam, waarna de deelnemers met elkaar naar het startpunt rijden. Aanmelden is wel aan te raden. Iedereen kan drie keer gratis meelopen, daarna kan men lid worden van de wandelclub. Deze zaterdagse wandelingen worden meestal door collega-wandelclubs uitgezet. “Meewandelen betekent vaak dat je in gebieden komt, waar je misschien nog nooit bent geweest”, zegt Lianne. “Tot februari wandelen we op deze manier weer om de 14 dagen op zaterdagmorgen. Die tochten zijn meestal zo’n 15 kilometer en kunnen dus in de wijde omgeving plaats vinden. We houden altijd ergens onderweg een pauze, bij bijvoorbeeld een sporthal of op een terras. Ook houden we rekening met wat langzamere wandelaars”.

Vanaf februari zorgt wandelmeester Arie de Haan voor een wandelprogramma, waarbij iedere zaterdag wordt gewandeld. Hij volgt daarbij meestal de tochten die in het landelijk wandelprogramma worden georganiseerd. Begonnen wordt met 15 kilometer en voeren dat in de volgende maanden op tot 30 kilometer. Deelnemers lopen in hun eigen tempo maar Arie let op en geeft zo nodig tips en aanwijzingen. Aan het einde van zo’n tocht wachten we op elkaar. Alle leden van de club wandelen mee, in ieder geval degenen die mee gaan naar de Nijmeegse Vierdaagse”. Het is een aanpak die werkt. Wandelsport Oostendam kent bij de Nijmeegse Vierdaagse maar 1 tot 2% uitvallers. Dat lage uitvalpercentage komt mede door de organisatie van saamhorigheid. Overigens is meedoen met de Vierdaagse geen verplichting om mee te kunnen wandelen met deze zaterdagse trainingen.

Informatie over Wandelsport Oostendam, of de Vierdaagse is te krijgen bij Lianne van Zitteren, telefoon 06-41109409, j.c.m.vanzitteren@hetnet.nl. of bij Alice van Toorn, telefoon 06-51170365.

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.