Home » Nieuws » Water + Vorst is IJs = Schaatsen

Water + Vorst is IJs = Schaatsen

Water + Vorst is IJs = Schaatsen

De schaatskoorts is er natuurlijk elk jaar. Vooral in deze periode met beperkingen van onze vrijheden door de lockdown, is de run op de ijspret enorm. Landelijk, dus ook in Hendrik-Ido-Ambacht en Zwijndrecht. Op de opgespoten ijsbaan van Sandelingen en De Devel was het dan ook druk met jong en oud op schaatsen, sleeën en met wat daarvoor door moest gaan. Met het woord druk wordt normaliter aangegeven dat het er gezellig en geslaagd was. In februari 2021 is dit echter een behoorlijk discutabel woord, zo blijkt uit de reacties in de multimedia.

IJspret
Vooral op zaterdag was het, temperatuur onder nul met een zonnetje, prachtig schaatsweer. Op bijna alle plekken waar ijs te vinden was werd geschaatst. Het waren taferelen als op de oude winterschilderijen. Onverwacht winters en met heel veel plezier voor alle leeftijden. En niet alleen voor Ambachters en Zwijndrechtenaren, want vreemd genoeg waren alleen de openbare ijspistes toegankelijk. Onder andere IJsclub Rijsoord was gesloten in verband met de lockdown. Door de wettelijke regelgeving waren de schaatsliefhebbers aangewezen op plaatsen te schaatsen waar het minder veilig was. Getuige de beelden in het Journaal, waar menig schaatser ongewild zwemmer werd.

Voor en tegenstanders
Op de sociale media was het een voorspelbare discussie over het wel of niet toestaan van het volksvermaak. Het over en weer uitschelden daargelaten, waren er ook standpunten die anderen aan het denken zetten. Opmerkingen als; “Laten we ons nu aan de anderhalve meter houden, des te eerder zijn we van het virus af”, tot; “Wel hutje mutje in de trein of bus en niet buiten in de frisse lucht een paar uurtjes sporten?”

Kort stukje winter
Veel schaatsers zullen toch met plezier terugdenken aan die korte, maar krachtige vorstperiode. Voor ouderen was het een bijna nostalgische ervaring om weer de ijzers uit het vet te halen en onder te binden. Ook voor de ouders met jonge kinderen, die misschien voor het eerst van hun leven op het ijs stonden, was het een déjà-vu ervaring. Alsof het hoort bij de opvoeding krasten de peuters door het ijs terwijl ze de traditionele stoel voortduwden. Letterlijk met een ‘vallen en opstaan’ om het schaatsen onder de knie te krijgen. Met rode konen en koude neuzen, dik aangekleed, verbeten ploeterend onder de aanmoedigingen van ouders en grootouders. De wat volwassener jeugd bleek het schaatsen, ondanks de afgelopen vrij zachte winters, goed te beheersen.

Wat reacties
Is het hier niet erg druk? “Welnee, er wordt echt wel afstand gehouden hoor”, was het meest gegeven antwoord. Maar ook veel in de trant van; “We konden even weer ouderwets genieten”. Het is duidelijk dat de schaatsliefhebber niet makkelijk binnen te houden is. Het buiten-zijn-gevoel, de frisse lucht, het zonnetje zijn allemaal onderdelen van een gevoel van ‘geoorloofde’ vrijheid. Voor heel veel mensen was het een weekend om niet te vergeten. Ook voor degenen die door het ijs zijn gezakt of iets hebben gebroken zijn het dagen die nog lang in het geheugen worden gegrift, al is het op een minder prettige manier.

Tekst: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.