Home » Nieuws » ‘We hoeven niet aan ledenwerving te doen’

‘We hoeven niet aan ledenwerving te doen’

‘We hoeven niet aan ledenwerving te doen’

Er zijn sportverenigingen die met een schuin oog naar ASWH kijken. Het zijn de clubs die alles uit de kast halen om nieuwe leden binnen te halen en daar niet of weinig succesvol bij zijn. Van ASWH lijkt een magneetwerking uit te gaan. De teller van het aantal leden staat nu op meer dan 1300. Binnen een jaar of twee schat men het 1500ste te begroeten.

Van de ruim 1300 leden mag meer dan de helft tot de jeugd gerekend worden. “En er gaat geen dag voorbij of er melden zich weer nieuwe leden aan. Soms vier, vijf, zes per dag,” meldt jeugdvoorzitter Ruud Verrijp. “Vooralsnog willen we geen ledenstop, al wordt het steeds lastiger om op speeldagen en trainingstijden iedereen aan zijn trekken te laten komen. Het ledenaantal groeit, de accommodatie niet.”

Mond-tot-mond
“Nee, aan ledenwerving hoeven we eigenlijk niet te doen,” vervolgt Verrijp (56). Vrijwel alle aanmeldingen bereiken ons via de mond-tot-mondreclame. Vanzelfsprekend veel nieuwe aanwas uit Hendrik-Ido-Ambacht, maar toch uit plaatsen waar ze soms meerdere voetbalclubs hebben: Zwijndrecht, Papendrecht, Barendrecht, om maar wat te noemen.” “De club gaat voor kwaliteit,” verklaart Verrijp de voortdurende groei van de club en specifiek van de jeugdafdeling. “We willen de kinderen wat leren, iets meegeven. Het is ook de manier van hoe we elkaar aanspreken. We gaan op een positieve manier met elkaar om. En dat is heel breed: trainers, kinderen, begeleiders, ouders. Daarnaast verzorgen we tal van activiteiten en geven we informatie over de kindontwikkeling. Kinderen kunnen bij ons terecht bij onze ‘eigen’ fysiotherapeut en dat is toch vrij uniek. Je kunt stellen dat we een hoge standaard nastreven. Zo willen we onze jeugdopleiding bij de KNVB gecertificeerd krijgen. Dat houdt onder meer in dat onze selectietrainers allemaal over de vereiste papieren moeten beschikken. Maar ook tal van randvoorwaarden, denk aan materialen en de accommodatie, moeten op orde zijn.”

Zorgpunten
De jeugd onder de twaalf jaar valt bij ASWH onder de zogenaamde voetbalschool. “We zijn met vernieuwd beleid onderaan begonnen,” legt Ruud Verrijp uit. “De volgende stap is al ingezet om dat door te zetten naar de jeugd onder 19. Natuurlijk is het één van onze doelstellingen om zoveel mogelijk jeugd door te schuiven naar de A-selectie. Maar we moeten ook realistisch zijn. Het is voor een enkeling weggelegd. Het verschil tussen het niveau van onze hoogste jeugd en de derde divisie is best groot.” Mede dankzij de aanwas zijn er zorgpunten. De accommodatie zit tegen de kritieke grens aan. Ook zijn er voortdurend nieuwe trainers en begeleiders nodig. “Hierdoor zoeken we steeds de ouders/verzorgers op met de vraag wat ze voor de club kunnen betekenen. Gelukkig is een grote groep bereid iets te gaan doen, zodra je uitlegt wat er allemaal bij het draaien van een vereniging komt kijken.”

Iets anders
Ruud Verrijp kwam veertien jaar gelden bij ASWH binnen. Dochter Lyanca ging voetballen en al gauw werd hij benaderd voor het jeugdbestuur, waarbinnen hij elf jaar als voorzitter fungeerde. Recent gaf hij aan te stoppen. “Je moet stoppen op je hoogtepunt,” grapt hij. “Maar serieus, ik heb het lang genoeg gedaan. Het is tijd voor iets anders. Binnen ASWH liggen nog tal van uitdagingen.”

Tekst/foto: Michel van Straten

© 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Grafisch Bedrijf

Terug naar boven.