Home » Nieuws » ‘We zijn ontzettend blij met de doorstart’

‘We zijn ontzettend blij met de doorstart’

‘We zijn ontzettend blij met de doorstart’
Meenhuis

Voor de consument die kwaliteitskleding weet te waarderen, is het een fijn idee dat hij kan terugvallen op de heren- en damescollecties van Smit Mode. In zes plaatsen (Barendrecht, Hellevoetsluis, Hendrik-Ido-Ambacht, Krimpen aan den IJssel, Nootdorp en Papendrecht) staan er gemotiveerde teams klaar om de klant van dienst te zijn. Daarnaast is er de uitgebreide webshop om vanuit huis te winkelen óf om voor een winkelbezoek eerst ideeën op te doen.

Doorstart
Voor Smit Mode, een bedrijf dat teruggaat tot 1872, zal 2020 de boeken in gaan als een hectisch jaar. Nadat het bedrijf zelf in juni surseance van betaling aanvroeg, volgde al snel het faillissement. De directie kocht het bedrijf evenwel terug en maakte deze zomer in enigszins afgeslankte vorm een doorstart. Sinds die tijd sturen Sijbrand Smit en zijn zus Heleen de tien winkels én de webshop aan, gesteund door een team van bijna 80 medewerkers. De doorstart betekende wel dat het doek viel voor de vestigingen in Alblasserdam, Dordrecht, Ridderkerk en Zwijndrecht.

Perspectief
“Nee, het waren niet de hoge huren die ons in de problemen brachten,” vertelt Sijbrand Smit in alle openheid. “Het waren liquiditeitsproblemen. We hadden vrij recent enorm geïnvesteerd in de renovatie van onze winkels in Alblasserdam en Ridderkerk, toen daar de coronacrisis overheen kwam. Nieuwe collecties moesten betaald worden, terwijl de winkelomzet met soms 80 procent kelderde. Ook het perspectief dat het op korte termijn goed zou komen, verdween. Wie kocht er nog wat extra kleding voor de zomervakantie? Daarnaast verkochten wij altijd veel gelegenheidskleding en representatieve kleding, denk aan kostuums. Nou, feestjes waren er niet en dan had je ook nog het thuiswerken. Achter de laptop heb je geen nieuw pak nodig.”

Keuzes
Vervolgt: “Bij de doorstart moesten er keuzes gemaakt worden. Met welke winkels gingen we door en met welke niet? We hebben diverse zaken mee laten wegen. Regionale spreiding, winkeloppervlakte, de aantrekkelijkheid van een locatie, etc. Met spijt namen we afscheid van een aantal locaties, maar hopen klanten uit bijvoorbeeld Ridderkerk in Ambacht of Barendrecht weer te begroeten. Alblasserdammers zien we graag terug in Ambacht of Papendrecht.”

Accenten
“Uiteindelijk zijn we ontzettend blij met de doorstart. Service, stijl en kwaliteit zullen als vanouds zijn,” verzekert Sijbrand Smit. “Klanten komen ook veel vertrouwde gezichten weer tegen, zij het soms op een andere locatie. Wel zullen we wat andere accenten in onze collecties aanbrengen. Gelet op de trend naar het thuiswerken zullen we meer kleding verschuiven naar, wat wij noemen, smart casual. Vrij vertaald betekent dat kleding die je op alle dagen kunt dragen, maar dan met een net randje. Ook willen we inzetten op videobellen met de winkel van je keuze. Je kunt dan iets kopen op afstand, maar toch weer een stuk persoonlijker dan de webshop.”

Tekst: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.