Home » Nieuws » Wethouder moet haast maken met opknappen

Wethouder moet haast maken met opknappen

Wethouder moet haast maken met opknappen
Meenhuis

Kinderboerderij De Kiboe-hoeve is ruim vijftig jaar een belangrijke plek voor jong en oud. En dat moet zeker zo blijven, blijkt uit een gehouden enquête. Dat vindt ook de gemeenteraad. Maar er moet wel haast gemaakt worden met het groot onderhoud, meldden de raadsleden aan wethouder Jacqueline van Dongen in de vergadering van 8 september.

De Kiboe-hoeve is eigendom van de gemeente Zwijndrecht. In een brief over de toekomst van de kinderboerderij informeerden burgemeester en wethouders de raad dat het door hen beschikbaar gestelde budget van 470.000 euro niet voldoende zal zijn om alle verbeteringen te kunnen realiseren. De voorzieningen voldoen niet meer aan de huidige gestelde eisen en niet meer aan de dierenwelzijnswetgeving. Het college heeft zich verkeken op de ernst van de in slechte staat verkerende onderkomens en de hoeveelheid aan achterstallig onderhoud.

Hokken op omvallen
Al in 2017 was het toegezegde budget beschikbaar gesteld. Daarna is alleen onderzocht hoe het best alle ambities gerealiseerd kunnen worden. Thomas Loos van ABZ is verontrust: “De staat waarin de Kiboe-hoeve verkeert baart ons zorgen. De hokken staan op omvallen. We willen er bij de wethouder op aandringen dat ze tempo maakt.”
André Veth van de PvdA reageerde verontwaardigd op de brief en heeft geen begrip voor het getoonde beleid: “Het is al een tijdje geleden dat we het geld beschikbaar stelden en er is niets mee gedaan. Wat is dat voor gekkigheid?”
Iekje Berg van het CDA ziet graag het toegezegde plan van aanpak tegemoet alvorens geld uit te geven: ”Misschien is het zonde dat het bedrag nog niet besteed is, maar het is beter om eerst een goed plan te hebben dan om alleen gaatjes te vullen.”
Ook D66 vindt dat het zo niet langer kan: “De dieren zien er goed verzorgd uit en de kinderboerderij moet blijven, maar dan wel volledig vernieuwd en gemoderniseerd. Waarom is het geld nog niet gebruikt?”, aldus raadslid Cynthia de Jonge.

Vastgoedbenadering
De wethouder reageerde welwillend op de kritiek: “De raadsinformatiebrief kondigt een plan van aanpak aan. En dat gaan we ook doen. We zijn niet helemaal meer blanco bezig. We hebben al wat verkend en we moeten inderdaad geen gaatjes stoppen. Er moet flink wat gebeuren dus daarom is er niet veel budget uitgegeven. Er is vanuit een vastgoedbenadering bekeken wat er moest gebeuren en dat bleek financieel niet haalbaar en een heel gepuzzel. We gaan bekijken of we al wat dingen op kunnen lossen”, aldus Van Dongen. Zij neemt de input van de raadsleden mee naar het college en zegde toe de urgentie om alvast de schrijnende tekorkomingen op te lossen, te benadrukken.

Tekst: Jacqueline van Dalen

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.