Home » Nieuws » Winterse kleuren

Winterse kleuren

Winterse kleuren

“December in duizend kleuren grijs” zingt Spinvis zo mooi in het liedje ‘Oostende’. Vooralsnog begint het nieuwe jaar ook vooral grijs. Na de warme kleurenpracht van de herfst moet ik daar nog steeds een beetje aan wennen. Hoewel, toen ik afgelopen weekend op pad was, ontdekte ik nog zoveel kleuren in de natuur! En dan bedoel ik niet de duizend kleuren grijs, maar echt mooie heldere winterkleuren.

Zo staat in de Duinen van Oostvoorne de Gewone eikvaren er deze winter fris en groen bij. Dezelfde eikvaren kwam ik eind december ook tegen in Klein Profijt. Tussen de verse knaagsporen van de bever stonden in dit oer-Hollands landschap de eikvarens fier op de omgevallen wilgen. In tegenstelling tot veel andere varens sterven de bovengrondse delen van de Gewone eikvaren niet af in de herfst en de winter. En kleuren zo de winter een beetje groen.

Nog zo’n opvallende verschijning in de winter is het Fluweelpootje. Ik vind dat je met zo’n prachtige naam alleen al een vermelding verdient. Maar er is meer dat deze paddenstoel zo bijzonder maakt. Want het Fluweelpootje is inderdaad een paddenstoel, een winterpaddenstoel wel te verstaan. Met een soort antivries is hij goed bestand tegen lage temperaturen. En voegt met zijn verschijning honinggeel en warm beige toe aan de winter. Wanneer je de moeite neemt om op je knieën of op je buik de onderkant van het Fluweelpootje te bewonderen, ontdek je zalmroze licht dat door de hoed tussen de lamellen schijnt.

Met een beetje geluk kom je de roze – oranje besjes van de Kardinaalsmuts nog tegen. Maar wees op tijd, de vogels zijn je misschien net voor geweest. Net als de oranje besjes van de duindoorn zijn ze erg in trek. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het verenkleed van de vogels!

Kortom: ga naar buiten, januari zit vol kleur.

Mirjam Eikelenboom
Boswachter Zuid-Hollands Landschap

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.