Home » Nieuws » Wintertijd, museumtijd

Wintertijd, museumtijd

Wintertijd, museumtijd
Meenhuis

Het is nog winter en het ‘in het zonnetje op een terras zitten’ laat nog even op zich wachten. Als je niet thuis daarop wil zitten wachten zou je op een dag eens naar een museum kunnen gaan. Even wat kunst en cultuur opsnuiven. Waar kun je heen zonder lang te moeten reizen? Bijna iedereen kent het Rijksmuseum en het Van Goghmuseum, maar wat is er te vinden in de regio en omstreken?

Zwijndrecht; De Vergulde Swaen – Rotterdamseweg 53-55
De Historische Vereniging Zwijndrecht heet u van harte welkom in Oudheidkamer De Vergulde Swaen. Door middel van exposities, lezingen en publicaties houden we het verleden van Zwijndrecht levend. De vereniging beheert een enorme collectie aan historische objecten. Deze maand zijn er foto’s van Zwijndrecht en als randexpositie; Alice in Wonderland met een selectie boeken van over de hele wereld.

H.I.Ambacht; Den Brommert – Smidshoef 30
Wat later dan gepland zal in april de verbouwing worden afgerond. Dan zal ook de Spoorkamer, een stijlkamer ingericht met erfstukken van Leonia Spoor-van Tichgelt te bezichtigen zijn. Dit is de nalatenschap van oud-burgemeester Spoor (1896-1911), die hij aan Hendrik-Ido-Ambacht naliet.

Stichting Museum Johannes Postschool – Rijksstraatweg 101 Ridderkerk
Museum Johannes Postschool is een museum in de Zuid-Hollandse plaats Rijsoord. Een deel van het museum besteedt aandacht aan de capitulatie van Nederland aan Duitsland in 1940. Het museum bevat ook een klein planetarium, een klassieke sterrenprojector, om de sterrenhemel zo waarheidsgetrouw weer te geven en een digitaal full dome video projectiesysteem om computeranimaties op de koepel te projecteren. Het museum is uitsluitend op afspraak geopend.

Dordrechts museum – Museumstraat 40, Dordrecht
Het Dordrechts Museum is opgericht in 1842 en daarmee een van de oudste musea in Nederland. De collectie uit de 16de eeuw bestaat uit religieuze kunst zoals Het laatste avondmaal van Keij en een portretreeks van de familie Van Blijenburg. De monumentale schouw uit het stadhuis is de blikvanger in deze zaal. Hoogtepunten uit de 17de eeuw, zijn de werken van landschapschilder Aelbert Cuyp – die z’n leven lang in Dordrecht heeft gewoond en gewerkt – en de Dordtse Rembrandtleerlingen zoals Nicolaes Maes, Ferdinand Bol en Arent de Gelder. Nederlands bekendste dierenschilder Aert Schouman en de gebroeders Van Strij maakten in de 18e eeuw schitterende behangsels en schilderijen voor de luxueus ingerichte huizen van de gegoede burgerij. De 19de eeuw is sterk vertegenwoordigd met een indrukwekkende verzameling van toonaangevende schilders.

Dordrecht; Huis van Gijn – Nieuwe Haven 30
Het huis aan de Nieuwe Haven 29 werd in 1729 gebouwd in opdracht van Johan van Neurenberg, een rijke regent. Simon van Gijn, zakenman, jurist en verzamelaar woonde hier van 1864 tot zijn dood in 1922. Zijn huis en het merendeel van zijn verzamelingen liet hij na aan de Vereniging Oud-Dordrecht met de opdracht de collecties openbaar te maken en het huis als museum in te richten.

Dordrecht; Museum 1940-1945 – Nieuwe Haven 27 – 28
Dit museum is in 1986 opgericht met het doel het in stand houden van een verzetsmuseum betrekking hebbende op de gebeurtenissen in de Oorlogsdagen periode 1940-1945 in het bijzonder waar dit betreft de regio Dordrecht. Een grote collectie wapens, uniformen en gebruiksartikelen uit de Oorlogsdagen vormt de basis om dit aanschouwelijk te kunnen presenteren aan de bezoeker. Er zijn nog veel meer musea in de regio. Te veel om hier te vermelden.

Tekst: Wim Uithol

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.