Home » Nieuws » Yvonne Penninkx portretteerde jeugdliefde

Yvonne Penninkx portretteerde jeugdliefde

Yvonne Penninkx portretteerde jeugdliefde
Meenhuis

Als dochter van Ajaxfan-ouders was het iedere week Studio Sport kijken. Voor Yvonne Penninkx was het dan hopen dat Wim Kieft in beeld kwam. Wim Kieft haar grote jeugdliefde, die haar er jaren later uiteindelijk toe bracht hem in olieverf te vereeuwigen.

Wat vooraf ging
Altijd aan het schilderen? Yvonne; “Ik heb wel veel geschilderd, tot een jaar of vijftien geleden. Niet met olieverf maar met acrylverf en nooit portretten. Eigenlijk ben ik er mee gestopt omdat je er wel de tijd voor moet hebben. Ook door al de programma’s op tv als ‘Sterren op het doek’ en ‘Project Rembrandt’ dacht ik eraan het ook weer te gaan doen.” Er was echter meer voor nodig om daadwerkelijk de penselen weer op te pakken. “Toen kwam de lockdown voor de tweede keer in december en dacht gelijk, nu ga ik een cursus online volgen om portretten te schilderen.

De eerste pogingen
“Dat was het hoofd portretteren van de man van de docente. Dus een foto downloaden en gebruiken voor de les, maar dat is niet zo leuk als je iemand niet kent. Om het te leren heb ik dat wel gedaan. Daarna dacht ik met mijn eigen partner te beginnen. Daar ben ik drie keer aan begonnen en dat lukte telkens niet.” Er moest dus een ander hoofd worden gezocht.

Wim Kieft
“Ik ben al sinds mijn twaalfde gek op Wim Kieft.” Zo werd het zijn hoofd dat op het canvas vorm kreeg. “Daar ben ik aan begonnen en dat ging in één keer goed, waarna ik hem, zo trots als een pauw, op facebook heb gezet.” Toen heeft iemand de foto van het portret doorgestuurd naar Jan Dirk Stouten (RUR en ex-TV Rijnmond).” Die reageerde erop en meldde dat hij Wim Kieft uit zou nodigen om naar de studio te komen. “Zo ben ik bij RUR terechtgekomen met Wim Kieft aan tafel en mocht ik het schilderij aan hem geven” Hoe reageerde hij? “Hij vond het erg mooi en de ogen vooral, die staan nogal droevig. Dat komt doordat de foto die ik heb gebruikt gemaakt was voor zijn biografie.” Voetballer Kieft heeft, zoals algemeen bekend is, een zware verslaving aan drugs en alcohol moeten overwinnen inclusief een daardoor financieel probleem. Vrienden en het succes van het boek plus een dosis eigen wilskracht hebben hem er bovenop geholpen. Als voetbalanalist bij het TV programma VI had hij in het begin ook die vermoeide ogen en werd hij, naar eigen zeggen, van veel dingen moe. Kieft reageerde; “Ik kwam toen die foto werd genomen uit een trieste periode en dat kan je aan mijn ogen zien.”

Op TV
De aflevering van RUR is te bekijken via deze link.

Tekst: Wim Uithol
Foto: Eigendom Yvonne Penninkx

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.