Home » Nieuws » ZBC, de oudste bridgeclub van Zwijndrecht!

ZBC, de oudste bridgeclub van Zwijndrecht!

ZBC, de oudste bridgeclub van Zwijndrecht!

De Zwijndrechtse Bridge Club, ZBC, bestaat al sinds 1951. Toch geniet deze bridgeclub als 1 van de 5 bridgeclubs, die Zwijndrecht rijk is weinig bekendheid. Daar wil het bestuur van de kleine, maar o zo gezellige bridgevereniging verandering in brengen. Drie bestuursleden vertellen over hun geliefde bridgeclub.

Bridgeclub ZBC
“Onze bridgeclub ZBC wordt nogal eens verward met ZBC’97, de voetbalclub Zwijndrecht Bakestein Combinatie”, vertelt Kees de Kreij, voorzitter van de Zwijndrechtse Bridge Club ZBC. “Onze club staat daar echter volledig los van. Het is een zelfstandige club, die zich al sinds 1951 louter bezig houdt met het organiseren van bridgewedstrijden. We hebben nu ruim 50 leden, iets meer dames dan heren, in de leeftijd van 62 tot 92 jaar”. Waarmee meteen duidelijk is, dat bridgen een sport is, die je tot op hoge leeftijd kan uitoefenen!

Spelen volgens de regels
“We hebben een kleine, maar o zo gezellige vereniging”, neemt Gré Daamen, de secretaris van ZBC het stokje over. “De sfeer in onze vereniging is ongedwongen, hetgeen niet wil zeggen dat we er een potje van maken, want als er gespeeld wordt is dat wel volgens de regels”. En met die regels bedoelt zij de internationale arbitrageregels van de Nederlandse Bridge Bond. “Het mooie van die regels is, dat zij wereldwijd worden gehanteerd. Daardoor kan je in principe overal in de wereld met elkaar bridgen, ook al spreek je de taal van de andere bridgers niet”. De bridgeclub beperkt haar activiteiten zuiver tot het bridgen. “Naast de jaarlijkse Algemene Leden Vergadering, die overigens bijna altijd weinig tijd in beslag neemt, organiseren we wel elke 5 jaar een groot jubileumbridgefeest. Het is een sport om voor dat feest elke keer een andere aankleding te bedenken!”.

Een parencompetitie van 9 maanden
“In de periode van september tot en met mei spelen we gedurende 35 avonden op donderdagavond van 19.30 uur tot circa 23.00 uur een parencompetitie in het gebouw Swinstaete in Walburg”, vertelt Wil Haverdings, wedstrijdleider van ZBC. “Per avond spelen we 5 keer 5 spelletjes van 7,5 minuut. Tijdens een spel wordt er beperkt gepraat. We spelen in twee lijnen, wat betekent, dat er twee niveaus zijn. Bij ons kan je wekelijks als paar promoveren of degraderen van het ene naar het andere niveau. En wanneer je op vakantie bent, blijft je gemiddelde score gewoon staan. Om lid te worden van onze vereniging moet je wel al zodanig kunnen bridgen, dat je het tempo kunt bijbenen. We starten is op 6 september, maar nieuwe leden kunnen altijd tussentijds instromen”.

Sociale functie
“Voor veel van onze leden zijn de wekelijkse bridgeavonden echt avonden waar zij naar uitkijken – even de hersenen gebruiken en contact hebben met anderen. Je kunt altijd spelen. Als je partner er niet is, wordt er voor iemand anders gezorgd. Bij ZBC wil iedereen met iedereen spelen. Op die manier heeft onze vereniging ook nog een sociale functie en dat is waarschijnlijk ook de verklaring waarom wij zo weinig verloop in ons ledenbestand kennen. De contributie bedraagt slechts 60 euro per jaar en de consumpties tijdens de clubavonden zijn ook goed betaalbaar. Op die manier is het mogelijk voor weinig geld lid te worden van onze vereniging en eens in de week een gezellige bridgeavond te hebben”, aldus Kees de Kreij tot slot.

Meer informatie over ZBC is verkrijgbaar bij Gré Daamen, telefoon 078-6103665 of 06 44 88 09 35 of Wil Haverdings, telefoon 078-6122117.

Tekst en foto: Jan O’teur

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Ontvang elke week het laatste nieuws en De Brug per mail
Meld u aan voor de digitale nieuwsbrief van Weekblad De Brug en ontvangt elke week de edities in uw mailbox.
Terug naar boven.