Home » Nieuws » ZBC’97: van ‘ballenbak’ naar een jeugdafdeling

ZBC’97: van ‘ballenbak’ naar een jeugdafdeling

ZBC’97: van ‘ballenbak’ naar een jeugdafdeling

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst…

Het gezegde ‘Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’ ging ruim twee jaar geleden niet meer op voor voetbalvereniging ZBC’97. Een aantal jongens in de categorie JO 19 speelde nog in een combinatie-elftal met Groote Lindt, maar daarna was het ‘over en sluiten’. De fusieclub (Zwijndrecht en SC Bakestein) kende geen jeugd meer. Martin van Zijderveld startte daarop de ‘ballenbak’. Met wat peuters en kleuters werden er balspelletjes gedaan. Anno 2019 telt de club met een JO 8 (sponsor Dakonderhoud Zwijndrecht) en een JO 7 (sponsor Keukenmaxx) weer twee jeugdteams.

Heropbouw
Martin van Zijderveld (67) komt voort uit de gelederen van Zwijndrecht en is al jaren als jeugdleider en/of – trainer bij de vereniging betrokken. Bij de heropbouw van de jeugdafdeling werkt hij sinds enige tijd nauw samen met Nadir Haddad (21), die ‘sport en bewegen’ studeert en tevens als verdediger deel uitmaakt van de A-selectie van ZBC’97. Nadir speelde als junior nog in de jeugd van de club en is na uitstapjes naar DFC en VVGZ – hier traint hij nog de JO 15 – weer terug op het oude nest. Het tweetal lijkt elkaar uitstekend aan te vullen. ZBC’97 maakt voor de jeugd op het complex gebruik van een eigen trainingshoek. Met behulp van vrijwilligers werd een zwaar verwaarloosd tennisveld van mos ontdaan. Het kunstgras kwam weer tevoorschijn. Het werd de voetbalkooi voor de kleintjes. Er wordt getraind, maar op andere tijden kan er ook ‘vrij’ gevoetbald worden.

Kampioen
“In het begin was het vooral spelen met een bal. Er was nog geen reguliere training. Inmiddels trainen we elke maandagavond en woensdagmiddag. En we spelen weer in competitieverband,” vertelt Van Zijderveld met gepaste trots. “Het JO 8-team werd zelfs ongeslagen kampioen in de recente najaarscompetitie. Fantastisch toch? Vooralsnog blijft spelplezier bij deze categorie voorop staan. En dan hebben we de hoop dat de groei van het aantal jeugdspelertjes doorzet. Wanneer zich nu kinderen van een jaar of tien, elf melden, moeten we die eigenlijk teleurstellen en dat is jammer. De doelstelling is dus groeien.”

“We worden gesteund door een enthousiaste oudergroep,” vult Haddad aan, die bij buur VVGZ dus een groep oudere kinderen traint. “De benadering is wat anders bij de kleintjes, maar goed beschouwd ben je veelal met hetzelfde bezig: vaardigheden oefenen en structuur bieden. Nee, met die kleintjes ben je nog niet met tactiek bezig. Dat komt weer wat later.”

Vooruitkijken
Martin van Zijderveld wil met ZBC’97 vooral vooruitkijken, maar af en toe komt het rijke verleden toch ter sprake. Zwijndrecht kende ooit een toonaangevende jeugdafdeling, speelde op regionaal niveau en menig speler haalde het eerste, doorgaans actief in de hoogste amateurklassen. Na de fusie in 1997 ging het snel achteruit met de jeugdtak. “Laat ik het erop houden dat er een periode van bestuurlijke onduidelijkheid is geweest,” vindt van Zijderveld. “Tussen ‘zaterdag’ en ‘zondag’, zeg maar. En dat heeft leden gekost. Oudere leden, en in hun kielzog kinderen, gingen naar andere clubs. Teams raakten incompleet en dat was het begin van het eind. Maar goed, we zijn gelukkig op de weg terug. Kinderen zijn van harte welkom om een keer vrijblijvend mee te traineen. Lid worden hoeft financieel geen probleem te zijn, want tot en met 12 jaar betalen wordt er geen contributie gevraagd.”

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.