Home » Nieuws » Zinloze vernieling Buitenland

Zinloze vernieling Buitenland

Zinloze vernieling Buitenland
Meenhuis

Op maandag 15 februari kregen we het bericht van kunstenaar Hedy Hempe dat haar bijdrage aan de laatste expositie van Bergarde galleries was vernield. Het imposante beeld, waar ze lang ter plaatse aan heeft gewerkt kan als verloren worden beschouwd. Het beeld was nog in volle glorie te zien op Het Buitenland, Landgoed dat, hoewel privébezit, openbaar toegankelijk is.

Hedy Hempe
De mail van de kunstenaar vertelde onder andere: “Gisteren is in Heerjansdam mijn kunstwerk vernield. Het kunstwerk bestond uit een trappiramide met daarop een vrouw-figuur en staat symbool voor de toekomstige vrouw die haar eigen ruimte inneemt. Het kunstwerk was onderdeel van het laatste project van galerie Bergarde in 2019.” Hedy’s werk getuigd van een grote veelzijdigheid, waarvan het vernielde werk één van haar grotere werken was.

Laatste tentoonstelling
Bergarde sloot na deze grote tentoonstelling zijn deuren. Deze expositie had overigens wel een openingsdatum, maar geen sluitingsdatum. De kunstenaars hadden de opdracht om hun werk aan de natuur te geven door ze bloot te stellen aan weer en wind in alle seizoenen. Daarbij was menselijke vernielzucht niet ingecalculeerd. Het is dan ook een zinloze actie te noemen waaruit blijkt dat sommige mensen het verschil tussen ‘mijn en dijn’ niet goed begrijpen.

Het beeld
De piramide van 2,5 m hoog is met een zwaar voorwerp in elkaar geslagen en in brand gestoken en het beeld van 1,7 m hoog van de piramide afgetrokken en gedeeltelijk verbrand. Later werd ook de suggestie geopperd dat er zwaar vuurwerk is gebruikt. Hedy: “Het is een klap in het gezicht van niet alleen mij, maar ook van de eigenaren.”

Privacy | Cookies    © 2021 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.