Home » Nieuws » Zwijndrecht 2 fungeert nu als vlaggenschip

Zwijndrecht 2 fungeert nu als vlaggenschip

Zwijndrecht 2 fungeert nu als vlaggenschip

Zondagmiddag klonk er op sportpark Bakestein rond een uur of vijf luid applaus voor de honkballers van Zwijndrecht. Het tweede team dat dit seizoen noodgedwongen als vlaggenschip fungeert, sloot de wedstrijd tegen Hellevoet Athletics (derde klasse C) af met een mooi resultaat: 13-9 winst, waardoor de ploeg mee blijft doen om de bovenste plaatsen van de ranglijst.

Afhaken
Zwijndrecht werd dit voorjaar – kort voor de aanvang van de competitie – onverwacht geconfronteerd met het afhaken van spelers van het eerste honkbalteam. Een viertal bedankte om moverende redenen: werk, studie, gezin. Toen was het de vraag of er voor de eerste klasse nog een representatief team op de been gebracht kon worden. Weer twee andere spelers zagen de bui al hangen en wensten op niveau te blijven spelen. Ze maakten de overstap naar de Ridderkerk Rowdies.

Keuze
“Voor een team heb je minimaal een stuk of twaalf spelers nodig. Daar zaten we ruim onder. We kwamen voor de keuze te staan: of het eerste team terugtrekken uit de competitie of een groep jeugdspelers vervroegd doorschuiven. We hebben dus voor het eerste gekozen,” aldus voorzitter Gerard Vaandrager. “Onze junioren doen het goed, ze spelen al jaren samen en we vonden het dan ook onverantwoord om die groep uit elkaar te halen. En met de optie op zaterdag bij de jeugd en op zondag met heren 1 spelen hoef je tegenwoordig maar bij weinig spelers aan te komen.”

Mentaliteit
Vervolgt: “Nee, we hebben niet overwogen om het tweede team de positie van heren 1 in de eerste klasse over te laten nemen. Daarvoor was het niveauverschil te groot. Wat ons overkomen is, is toch een teken van een veranderende mentaliteit. Die was in mijn jonge jaren toch anders. Ik haastte me elk weekeinde om zo mogelijk nog een tweede wedstrijd te kunnen spelen. De keuzes van spelers om te bedanken heb je te respecteren, maar ik vind het allemaal wel erg makkelijk. Waar is het gevoel voor je club?”

Weinig overtuigend
Het door Rob van den Boomgaard gecoachte Zwijndrechtse team begon het duel met Hellevoet Athletics overigens weinig overtuigend. Al na twee innings kenden de bezoekers een 6-1 voorsprong. Hellevoet Athletics profiteerde volop van missers en communicatiefouten bij de thuisploeg. Een afstraffing hing in de lucht. In de derde inning trad herstel in en na de gelijkmakende slagbeurt van de vierde inning was Zwijndrecht (7-6) zelfs de bovenliggende partij. En dat bleef het ook in de resterende innings.

Werper
“Een verklaring voor de ommekeer? Ik heb werper Mike Broer gevraagd om de ballen wat zachter aan te gooien,” vertelde Van den Boomgaard na afloop. “Daardoor verminderde de slagkracht bij de tegenpartij. En daar konden we in het veld weer van profiteren.” Mike Broer – hij gooide zondagmiddag 133 ballen – had ook aan slag een belangrijk aandeel in de Zwijndrechtse zege. In de achtste inning bereikte hij na een rake klap niet alleen het derde honk, maar konden er ook drie ploeggenoten over de thuisplaat komen.”

3C: Zwijndrecht 2-Hellevoet Athletics 1 13-9.

Tekst en foto: Michel van Straten

Privacy | Cookies    © 2018 Uitgeverij De Brug - Xebius Media Groep

Terug naar boven.