Wethouder Fleur Stip (links) en wijkregisseur José Gerritse met het eerste exemplaar van het informatieboekje over Rijsoord.
Wethouder Fleur Stip (links) en wijkregisseur José Gerritse met het eerste exemplaar van het informatieboekje over Rijsoord.

Informatieboekje wijst de weg

Algemeen

Afgelopen zaterdagochtend presenteerde het Wijkideeteam Rijsoord een informatieboekje met de actuele gegevens van alle Rijsoordse verenigingen en organisaties. In het clubgebouw De Kraaienoot van muziekvereniging Sursum Corda werden de eerste exemplaren uitgereikt aan wethouder Fleur Stip (met participatie in de portefeuille) en wijkregisseur José Gerritse.

Cohesie
Wethouder Stip noemde in haar dankwoordje dat er heel veel mensen een hart voor Rijsoord hebben en hoopte dat het informatieboekje zou bijdragen aan de versterking van de cohesie in Rijsoord. Eigenlijk was dit ‘een open deur’, want als er één kern in de gemeente Ridderkerk is waar ‘hart voor’ en cohesie evident aanwezig zijn, dan is dat Rijsoord wel.

1855
Het is al meer dan 165 jaar geleden dat Rijsoord als zelfstandige gemeente ophield te bestaan en opging in Ridderkerk. Het was in 1855 om precies te zijn. Er wordt echter nog altijd over ‘het dorp Rijsoord’ gesproken en koestert men de bijnaam ‘kraaien’ als een soort geuzennaam om zich te onderscheiden van de rest van Ridderkerk en de omliggende gemeenten. Praat je in Rijsoord over Het Waaltje, dan verraad je ook meteen dat je van buiten komt.”Het is De Waal en niks ander,” benadrukt Wim van Wingerden, die samen met Peter Koppenaal verantwoordelijk was voor de samenstelling van het informatieboekje. “Er staat niet bij toeval een foto met het naambordje van De Waal in het boekje,” lacht de Rijsoordenaar pur sang. O ja, en praat je over Rezoord in plaats van Rijsoord, dan is dat helemaal niet erg. Rezoord, ze horen dat graag.

1700 exemplaren
De samenstellers hadden relatief snel de benodigde inhoudelijke informatie bij elkaar. De bereid van verenigingen en organisaties om mee te doen was hoog. “Er is een oplage van 1700 boekjes aangemaakt en 1500 daarvan zullen in Rijsoord huis-aan-huis verspreid worden,” vertelt Maarten van der Staaij, voorzitter van het Wijkideeteam. “Er komen straks in Rijsoord honderd nieuwbouwwoningen bij. Ook voor de nieuwe bewoners is er dan nog een exemplaar van het informatieboekje. Zo kunnen ze makkelijk hun weg vinden in Rijsoord.”

Activiteiten
Van der Staaij vervolgt: “De kosten van het boekje worden betaald uit ons budget, zo’n 14.000 euro op jaarbasis. Dat lijkt veel, maar wanneer je kijkt waar we allemaal aan bij willen dragen, dan is het ook weer zo op. Het zijn allemaal activiteiten die bijdragen aan een prettiger woon- en leefklimaat in de wijk. Denk aan bloembakken in de buurt, de dorpsmaaltijd, de gondelvaart, maar ook straatbarbecues.”

Elkaar kennen
“Rijsoord is en blijft een prettige plek om te wonen. Je hebt er groen en blauw, het water, in je directe omgeving. Het is jammer dat er amper winkels meer zijn, maar daar is mee te leven. Dat went en gelukkig zijn er tegenwoordig prima bezorgservices. Daarentegen is er een rijk verenigingsleven. Rijsoord is ook de plek waar we elkaar nog kennen. Sommigen vinden dat eng. Maar ik vind het positief.”

Initiatieven
Wijkregisseur José Gerritse onderschrijft de woorden van Van der Staaij. “Het is ontegenzeggelijk een wijk die heel veel te bieden heeft. Vanuit mijn werk ervaar ik dat je Rijsoord een sociaal sterke wijk mag noemen. Er wordt nog in hoge mate voor elkaar gezorgd. Ook worden er vanuit de gemeenschap op eigen kracht tal van initiatieven ontplooid. Dat heeft ook te maken met de bevolkingssamenstelling. In andere wijken van Ridderkerk zijn naar verhouding veel meer mensen van buitenaf komen wonen. En dat zorgt dan weer voor een andere dynamiek.”

Tekst en foto: Michel van Straten