Even in het koude water van De Waal onder leiding van Barbara Ferbrache, derde vanaf rechts.
Even in het koude water van De Waal onder leiding van Barbara Ferbrache, derde vanaf rechts.

‘Je voelt de sensatie in je lichaam’

Algemeen

Recent startte Barbara Ferbrache (van Vitaliteit & Balans) weer met haar Winter-Vitaliteits-Challenge oftewel acht weken lang elke zaterdag, weer of geen weer, onder begeleiding het water in van De Waal. Geïnteresseerden die alsnog willen aanhaken, kunnen contact met de Rijsoordse opnemen. Een telefoontje of een WhatsApp-bericht (06-26062724) is voldoende.

Afgelopen zaterdag verzamelden de deelnemers zich tegen 10.00 uur bij het ijsclubterrein in Heerjansdam. Er zijn hartelijke begroetingen. Ook klinkt er ‘fijn dat je er weer bent’. de vrouwen zijn in de meerderheid. Er zijn eerstejaars deelnemers, maar er zijn er ook die het al voor het tweede of derde seizoen doen. De lucht is grijs, de buitentemperatuur komt op zeven graden uit en er staat een bijna verwaarloosbaar windje uit het zuidwesten. De thermometer bij de steiger nabij het strandje verklapt dat het water van De Waal een temperatuur kent van 9,1 graden. Het water is daarmee ietsje kouder dan de zaterdag daarvoor, maar toen zat de gevoelstemperatuur in de buitenlucht onder nul. Ja, het was toen afzien.

Klokslag tien uur gaat Barbara met de groep naar het strandje en start met een intensieve warming up, waarbij de bovenkleding (jack of trainingspak) nog aan is. Er wordt afgesloten met een pittige ‘dribbel op de plaats’. Dan is het tijd om de bovenkleding te verwisselen voor badkleding. Voordat de groep (inclusief Barbara) echter te water gaat, is er nog een korte warming up aan de waterrand. Even wennen aan de buitenlucht met daarbij extra aandacht voor de ademhaling. Pas daarna gaan de deelnemers het water in, waarbij Barbara het belang van een krachtige ademhaling steeds weer benadrukt. Vervolgens zwemt de groep ruim een minuut. Voor de veiligheid gebeurt dit in niet al te diep water. Dan zit het er weer op. Sommigen komen met een rode huid het water uit. Op de gezichten is een triomfantelijke blik te zien. Zo van ‘dat heb ik toch maar weer mooi gefikst’. Het is tijd om je af te drogen en weer aan te kleden. Wanneer iedereen weer aangekleed is, wordt er afgesloten met een warme superfood-shake bereid van groente en fruit.

“Je voelt steeds weer de sensatie in je lichaam,” vertelt Barbara Ferbrache. “En het geeft helemaal een kick, wanneer er ijs ligt. Het water van De Waal kan dan naar zo’n 2 tot 3 graden zakken. Het gaat echter niet om de kick maar om gezondheid. Dat kenmerkt ook de deelnemers. Ze zijn allemaal bezig met hun gezondheid. Tijdens de warming up geven we met speciale ademtechnieken het immuunsysteem eerst een boost. Na de onderdompeling in het koude water warmt je kern zo hoog op dat ziektekiemen wegbranden. Je lichaam komt helemaal op toeren. Er worden witte bloedcellen aangemaakt, die jouw immuunsysteem versterken. Je bloed wordt sneller rondgepompt, zuurstof wordt dieper opgenomen, zuurstof stroomt naar je hersenen. Kortom: je bent na zo’n sessie weer heel alert en zeer energiek.”

Vervolgt: “Ik kan me voorstellen dat voor sommige mensen zo’n duik in De Waal nog een brug te ver is, maar thuis kun je met dertig seconden koud douchen (ca. 12 graden, red.) nagenoeg hetzelfde bereiken. De koudesensatie zorgt dan ook voor een intensievere bloedcirculatie en een diepere zuurstofopname. Het geeft tal van gezondheidsvoordelen. Het kan helpen om af te vallen, maar het verhoogt ook je weerstand. Het is goed voor je spieren en voor je huid. En iedereen krijgt na afloop die energieboost. Je kunt er dan weer even tegenaan. Ik raad iedereen aan het thuis eens te proberen. Maar iedereen nodig ik natuurlijk ook uit om met de Winter-Vitaliteits-Challenge mee te gaan doen.”

Tekst en foto: Michel van Straten