Afbeelding
Foto:

Elke sloot eigen code

Vorige week is waterschap Hollandse Delta begonnen met het controleren van het slootonderhoud. Deze jaarlijkse schouw start altijd op 1 december.

Eigen code
Onze schouwmeesters kijken of de sloten er goed bijliggen, het water goed doorstroomt en er geen waterplanten in de weg staan. Bij elkaar controleren zij zo’n 7.400 kilometer en ruim 18.000 sloten. Dit doen ze aan de hand van een code. Zo weten zij wie de eigenaar is.

Groen of rood
Een goedgekeurde sloot wordt als groen aangemerkt, een afgekeurde als rood. De eigenaar krijgt via een brief een herkansing om het alsnog in orde te maken. Alle sloten moeten voor 15 maart schoon zijn. Daarna is de sloot het domein van de waterdieren en -planten om zich rustig te kunnen ontwikkelen.

Onderhoudsstrook
Iedereen onderhoudt zijn eigen sloot. Maar hoe zie je of het jouw sloot is of die van de gemeente of het waterschap? Langs onze sloten ligt vaak een onderhoudsstrook van 5 meter. Heb je zo’n strook op je terrein, houd deze dan vrij. Dan kunnen onze onderhoudsmachines ongehinderd hun werk doen.