Met een tweedehands auto van Zwijndrecht naar Gambia voor Stichting Scholenplan Gambia.
Met een tweedehands auto van Zwijndrecht naar Gambia voor Stichting Scholenplan Gambia.

Rotary Challenge Zwijndrecht - Gambia voor het goede doel

Lokaal

Johan en Erika van J-E woon Beleving, hebben de Rotary Challenge Zwijndrecht – Banjul Gambia gereden voor het goede doel. “Wij waren geënthousiasmeerd door de verhalen van Tineke Ruijter over deze mooie challenge voor het goede doel”. In Gambia werden de auto’s per opbod verkocht en de opbrengst gaat naar Stichting Scholenplan Gambia. Vrijdag 21 oktober 2022 vertrokken ze vanuit Zwijndrecht in karavaan met 14 goede tweedehands auto’s naar Gambia. Deze karavaan, te beschouwen als een bijzonder hulpkonvooi, is een initiatief van Tineke Ruijter van Rotaryclub Zwijndrecht en omgeving. In de auto’s zaten zoveel mogelijk hulpgoederen zoals schoolspullen, medische materialen en kleding. Deze zijn onderweg uitgedeeld en medische materialen zijn aan medische doktersposten in Mauritanië en Senegal gegeven.

Stichting Scholenplan Gambia
Deze stichting bouwt, onderhoudt scholen en ondersteunt leerlingen en schoolbesturen in Gambia. Tegenwoordig ligt de nadruk op het ‘Excellent Student Program’. Hierin worden meisjes die goed kunnen studeren, maar dat niet kunnen betalen, door de stichting ondersteunt. Goede studentes worden in staat gesteld om door te leren, zelfs tot en met de universiteit. Een deel wordt besteed aan jongeren die niet geleerd hebben maar wel praktisch zijn ingesteld en door het opstarten van een eigen bedrijfje in hun onderhoud kunnen voorzien. Zij zullen worden ondersteund bij het starten van hun eigen bedrijfje, zowel met materiaal als opleiding. Stichting Scholenplan Gambia zorgt dat elke gedoneerde eurocent op de plaats van bestemming komt. Er worden geen salarissen aan de bestuursleden verstrekt.


Voorbereidingen  
“We hebben als voorbereiding diverse acties ondernomen. Zo hebben we kerstpakketten verkocht en in de tuin bij Florizz een benefietavond georganiseerd. Diverse zakelijke partners hebben ons ook gefinancierd door een gift over te maken. Het geld dat we daar mee hadden opgehaald hebben we besteed voor de aanschaf van de auto en benzinegeld. Alle andere kosten zoals overnachtingen , eten en terugvlucht hebben we zelf betaald”.

Ervaring  
De reden dat Johan en Erika mee wilden was de uitdaging en uiteraard om mensen in Gambia te helpen. De tocht door Europa was nog niet zo heel spannend, maar vanaf halverwege Marokko werd het avontuurlijk. “Je maakt van alles mee onderweg. Wegen waar je maar 10 km. per uur kan rijden, lange wachttijden bij de douane, zelf autoreparaties verrichten, landen zoals Mauritanië waar je alleen met een gids doorheen kunt, bergen en haarspeldbochten en dwars door de woestijn. We waren 24 dagen onderweg waarvan er 3 rustdagen waren.” Dat was vroeg op voor een sanitaire stop tussen de portieren van de auto en lunchen deden Johan en Erika meestal onderweg in de auto. Ze reden in konvooi en bij pech moesten ze altijd op elkaar wachten. De accommodaties voor overnachtingen waren op voorhand geregeld. Onderweg stonden ze in verbinding via een 27MC Bakkies voor de communicatie. Een mobiel heeft tenslotte niet overal bereik en het is erg duur. De rit ging niet alleen over gebaande wegen want het ging er soms ruig aan toe. Zelf hebben ze tenten en slaapzakken meegenomen omdat ze niet op voorhand wisten of de geboekte overnachting ook daadwerkelijk bestond. Ze moesten hun comfort zone loslaten, back to basic. “Wij deden mee als team JET. Dat is een knipoog naar JE-Woonbeleving (Johan en Erika) met de T van Triet, wat tegelijkertijd ook een link is naar reizen en vliegen.” Met de voorbereidingen hadden organisatoren Tineke Ruijter en Wim-Arie Hamer het altijd over ‘wij doen het voorwerk de rest moet je zelf regelen, we zijn geen TUI’. Erika zei dat ze daar iets mee moest doen. “Bij de laatste challenge in 2019, voor corona, namen wij dan de rol als host en hostess op ons. Dat hebben we nu weer opgepakt en doorgetrokken in ons team en logo. Vandaar de bijpassende outfit ”.  

Opbrengst
Op 19 November werd in het stadion van Gambia de veiling georganiseerd. Dit was van te voren via sociale media en banners aangegeven. Dat was wel een hele happening. Er lagen stapels geld want als je niet direct betaalde betekende dat geen auto. De opbrengst van de auto’s was in totaal € 38.000! Een mooi bedrag om meisjes een betere toekomst te geven. Mede dankzij de donateurs kunnen ze hun projecten al jarenlang realiseren.

Donateur worden? U kunt dit kleinschalige initiatief met hoog rendement steunen op de volgende manieren: naast de goederen die meegaan in de auto’s wordt nog heel veel kleding nagestuurd. Dit kost € 8.- voor een bananendoos. U kan als sponsor dan de verzendkosten van een of meer bananendozen vergoeden. Maak uw bedrag over op NL 34 RABO 0313 2397 97 o.v.v. Stichting Eventt.

Meer informatie: Wilt u zelf deze challenge rijden? Dat kan in de volgende editie die staat gepland op 29 Maart 2024. Voor meer informatie kan u terecht op www.rotarychallenge.nl of mail naar rotarychallengejet@gmail.com