Wat een mooie verbetering is, is dat de nieuwe pont meer ruimte biedt.
Wat een mooie verbetering is, is dat de nieuwe pont meer ruimte biedt.

Doop nieuwe veerpont Sophia

Lokaal

Zaterdag 3 december is de nieuwe veerpont Sophia gedoopt. Dat gebeurde op de scheepswerf in Werkendam waar de afgelopen maanden hard is gewerkt. De veerpont zal van en naar natuureiland Sophiapolder varen in Hendrik-Ido-Ambacht. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap liet deze bouwen omdat het oude kleinere veerpontje nodig aan vervanging toe was. 

Met de plechtige woorden “Sophia ik doop u. En wens u en uw bemanning een behouden vaart.” doopte Helene Toepoel, schipper, de nieuwe veerpont. Geheel volgens traditie gebeurde dit door een dame en met champagne. Gelukkig verliep de ceremonie zonder problemen wat voorspoed en geluk voorspelt.

De heer Heijkoop, burgemeester van Hendrik-Ido-Ambacht en de heer Houtzagers, directeur van Het Zuid-Hollands Landschap waren zichtbaar trots op het eindresultaat. Michiel Houtzagers: “Wat een mooie verbetering is, is dat de nieuwe pont meer ruimte biedt. Dat is handig voor onze boswachters om ook kleine machines naar het natuureiland over te varen om de natuur te beheren. En noodzakelijk voor veiligheidsdiensten die het eiland moeten kunnen bereiken.”

De komende maanden krijgen de schippers vaarinstructies. En worden er vaaruren gemaakt om de veerpont goed te leren kennen. Vanaf maart kunnen bezoekers aan natuureiland Sophiapolder met de nieuwe veerpont mee. Zij zullen de veerpont niet zo snel over het hoofd zien: gestoken in een groen jasje met een ijsvogel en bever op de romp is het een opvallende verschijning. Bezoekers die komende winter het natuureiland willen bezoeken, kunnen gewoon nog met het oude veerpontje mee. Kijk voor de actuele vaartdata op zhl.nl/agenda

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap bedankt de volgende partners voor de (financiële) ondersteuning bij de bouw van de veerpont: Wenink Vaar Opleidingen en Nautische Diensten, Euro Offshore Workboats, Landschapstafel IJsselmonde, Stichting CAI Fonds, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht en de Nationale Postcode Loterij.