Frieda Brouwer en Leo van Diggelen
Frieda Brouwer en Leo van Diggelen Foto:

Diverz komt het voor u fixen

Zwijndrecht - Voor veel mensen is het geen eenvoudige tijd, prijzen stijgen en de energierekening loopt op. Alle reden voor Diverz, de welzijnsorganisatie van Zwijndrecht, om zichtbaar en creatief te zijn. “De oren en de ogen van de wijk, zo noemen wij onszelf”, zegt Antoinette Tuijtel, medewerkster dienstenteam bij Diverz. “Toen wij de impact zagen van de hoge energiekosten op het welzijn van mensen vonden wij dat acties niet konden uitblijven”, vertelt zij, “energie, duurzaamheid en welzijn kan je immers niet los zien van elkaar. Sinds enkele maanden adviseren en ondersteunen wij daarom de inwoners van Zwijndrecht bij het doen van aanpassingen die energie besparen. Dat doen wij actief met onze energiecoaches en onze FIXbrigade. Ook zijn wij een energiespreekuur gestart waar bewoners voor al hun vragen rondom energie en energiebesparing terecht kunnen”.         

Leo van Diggelen is één van de FIXers die deel uitmaakt van de FIXbrigade. “Ik ben eigenlijk FIXer en energiecoach tegelijk”, legt hij uit. “Regelmatig word ik door mensen thuis uitgenodigd om advies te geven over hun verbruik. Samen kijken wij dan hoe het energieverbruik omlaag zou kunnen. Standaard neem ik bij een bezoek altijd de nodige energiebesparende materialen mee, denk aan tochtstrippen, klein isolatiemateriaal, een brievenbusborstel en LED-lampen natuurlijk. Ter plekke fix ik dan de nodige aanpassingen die direct besparingen opleveren”.        

Als FIXer moet je het leuk vinden om met mensen om te gaan. “Ikzelf ben docent geweest”, vertelt Leo, “ik heb dus een beetje dat sociale in mij. Een bezoek bij mensen thuis heeft voor mij iets gemoedelijks, iets gezelligs. Je kijkt wat verder dan de verwarming en de radiator. Onlangs bijvoorbeeld was ik bij een dame op bezoek”, gaat hij enthousiast verder, “zij wilde weten of ze nog wat kon besparen. Bij binnenkomst struikelde ik al direct over een droogrek dat midden in de kamer stond. Je zult begrijpen wat voor advies ik gegeven heb. ‘Maar mevrouw, zei ik, dat rek kan toch naar buiten. Kijk eens hoe lekker de zon schijnt’. Naast dat zo’n rek met wasgoed vochtproblemen oplevert, droogt de was veel sneller in het zonnetje”, zegt hij glimlachend, “en ook dat bespaart weer energie”. 

Frieda Brouwer knikt instemmend bij wat Leo vertelt, “onlangs heb ik iemand van de FIXbrigade bij mij op bezoek gehad, ik heb dat als heel positief ervaren”, vertelt zij, “ik wilde weten of ik in aanmerking kwam voor de energietoeslag en tegelijkertijd leek het mij handig te horen of mijn verbruik nog omlaag kon. Dat bezoek heeft mij heel wat informatie opgeleverd en het heeft mij bewust gemaakt hoe het ook anders kan”. Leo oogt tevreden en voordat er nog wat tips worden gegeven, zegt hij, “naast een huisbezoek zijn mensen ook van harte welkom op het energiespreekuur. Iedere woensdagmiddag van 13.00 uur tot 15.30 uur in wijkcentrum Xiejezo, Grote Beerstraat 10 in Zwijndrecht”.
Dan geven Leo en Frieda nog enkele gouden tips. Tip 1: doe de deuren achter je dicht, dat houdt de warmte binnen. Tip 2: eenmaal per dag douchen en hooguit 5 minuten. Tip 3: blijf goed ventileren.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie ontvangen over hoe u direct energie kunt besparen? Of lijkt het u juist leuk om aan de slag te gaan als FIXer? Bel Diverz en vraag naar Antoinette Tuijtel op 06-33616687. Of stuur een mail naar dienstenteam@diverz.infoHet energiespreekuur bezoeken op woensdag kan natuurlijk ook, zonder afspraak. Wij denken graag met u mee.