Afbeelding

Fairtrade heeft goede start voor 2023

Lokaal

Voor de Fairtrade certificering in Hendrik-Ido-Ambacht is er een mooie start gemaakt in 2023. In het hoofd winkelcentrum De Schoof zijn een drietal winkels, die aan de landelijke Fairtrade eisen voldoen, gecertificeerd.

Lidl
Als eerste werd begin januari de supermarkt de “Lidl” gecertificeerd. In deze supermarkt zijn veel Fairtrade producten te koop zoals bijvoorbeeld Bananen thee, koffie, broodbeleg en ontbijtgranen, bier, wijn en cosmetica. De boeren bij aan de Lidl leveren en bij Fairtrade zijn aangesloten mogen bepaalde bestrijdingsmiddelen niet gebruiken. Zij moeten zich inspannen om de schade aan ecosystemen te voorkomen.

Zeeman
De tweede zaak die de vertegenwoordigers van Fairtrade bezocht om te certificeren was de firma Zeeman. Een winkel waar men al geruime tijd bezig is om zo milieu vriendelijk te werken en producten te verkopen. Fairtrade kleding zoals ondergoed pyama’s en sokken en kamerjassen behoren dit assortiment. Online zijn er meerdere artikelen te koop die het Fairtrade kenmerk hebben. Voor Zeeman zijn de plastic inpak materialen al geruime tijd van de baan. Iedere klant kan een uitvouwbaar tasje voor een klein bedrag kopen en is het versleten of kapot dan is het oude in te ruilen voor een nieuw tasje.

Hema
Als laatste werd de Hema bezocht. Ook de Hema is een bedrijf dat zich bezig houdt met milieu, duurzaamheid en zet zich in voor de medemens om producten in de ontwikkelingslanden op een eerlijke wijze in te kopen en te verkopen. Koffie, thee en wijnen zijn onder andere producten die hier een voorbeeld van zijn. In de drie winkels die wij bezochten en konden certificeren hebben wij zeer gemotiveerd personeel ontmoet die trots waren dat de zaak Fairtrade gecertificeerd werd. Zij zullen zich inspannen om te zorgen dat het certificaat nog lang in de organisatie kan blijven hangen. Als erkenning voor de inspanningen voor de medemens in de ontwikkelingslanden.

Afbeelding
Afbeelding