Belangrijkste aspect is om aan de patiënt duidelijk te maken wat de vermoedelijke oorzaak is van de klacht.
Belangrijkste aspect is om aan de patiënt duidelijk te maken wat de vermoedelijke oorzaak is van de klacht.

Fysiotherapie de Peerenhof behandelt kaakklachten

Lokaal

Per mei 2022 is de Peerenhof in gebruik genomen als fysiotherapiepraktijk. Het team bestaat inmiddels al uit 10 personen, met een groot aantal verschillende specialisaties. Zo kunt u o.a. terecht voor kinderfysiotherapie, kinderbekkentherapie, manuele therapie, dry needling, fysiotherapie op haptonomische basis én sinds kort ook voor bekkenfysiotherapie.

Vandaag, in een kort interview met William van Stiphout, komt de behandeling van kaakklachten aan bod.

Wat is kaakfysiotherapie?
“Eigenlijk klopt de term kaakfysiotherapie niet volledig”, geeft William aan. “De therapeut kijkt verder dan alleen het kaakgewricht zelf. Eigenlijk alle spieren en gewrichten in het hoofd/hals gebied en het kauwstelsel worden meegenomen. Op die manier kan een goede analyse gemaakt worden waardoor de klachten mogelijk ontstaan of niet over gaan.”

Voor welke klachten kan ik dan terecht?
“Dit is eigenlijk heel wisselend. Mensen kunnen bijvoorbeeld terecht voor bruxisme (een moeilijk woord voor klemmen, knarsen of gespannen kaakspieren), maar komen bijvoorbeeld ook voor pijnklachten rondom het kaakgewricht, ter hoogte van het oor. Soms kunnen mensen hun mond niet goed openen, of maakt de kaak een klikkend of krakend geluid. Ook klachten als hoofdpijn en een ruis in het oor zijn mogelijke gerelateerd aan kaakklachten. “

Wat is er aan te doen?
“Belangrijkste aspect is om aan de patiënt duidelijk te maken wat de vermoedelijke oorzaak is van de klacht. Tijdens de behandeling is er aandacht voor het beter laten bewegen van het kaakgewricht en/of het ontspannen/versterken van de spieren eromheen alsmede de nek-hals regio. Dit gebeurt o.a. door middel van oefeningen welke ook via filmpjes duidelijk wordt uitgelegd en adviezen omtrent het kauwstelsel.

Hierbij maak ik soms bijvoorbeeld gebruik van dry needling, maar ik verwijs ook wel eens door naar een collega. Remco Tijdgat is bijvoorbeeld een collega die werkt als haptotherapeut, en daardoor gespecialiseerd is in het verlagen van spierspanning en eventuele oorzaken die daar onder liggen. En soms komt bijvoorbeeld manuele therapie weer meer van pas. Dit hangt echt af van de klachten en de oorzaak. We proberen dat in de praktijk altijd vanuit een zo breed mogelijk perspectief te bekijken.”

Wilt u meer informatie of een afspraak maken? Mail: info@fysiotherapiedepeerenhof.nl of bel naar 078-2001900.
Website: www.fysiotherapiedepeerenhof.nl

Note: Op de foto op de voorpagina is ons team niet compleet. Elize de Snoo (kinderfysiotherapeut en kinderbekkentherapeut) en onze nieuwe aanwinst Linda Vrolijk ((kinder)bekkenfysiotherapeut en kinderfysiotherapeut) ontbreken op de foto.