Kantklossen geeft volgens Anne-Marie rust en het is nog leuk ook!
Kantklossen geeft volgens Anne-Marie rust en het is nog leuk ook!

Kantklossen geeft rust

Lokaal

Een beroemd schilderij van Johannes Vermeer is de kantwerkster uit 1669. Het schilderij toont een jonge vrouw, die geconcentreerd bezig is met het klossen van kant, een ambacht dat in de Gouden Eeuw veelvuldig werd beoefend. Vermeer schetst een ideaalbeeld van een ijverige en deugdzame huisvrouw. Anne-Marie Houtepen uit Zwijndrecht is zeker ijverig en ongetwijfeld ook deugdzaam in de zin van betrouwbaar en eerlijk. En ze doet aan kantklossen. Maar verder gaat de vergelijking met de kantwerkster van Vermeer echt niet op. 

Wie is Anne-Marie?
Anne-Marie Houtepen is 53 jaar jong, woont in Zwijndrecht, is de moeder van een zoon en een dochter, heeft 2 katten en 2 kittens, werkt bij de GGD in Rotterdam op de afdeling vaccinaties en heeft daarnaast een eigen massagepraktijk. Zij is zogezegd echt een bezige bij, die in haar schaarse vrije tijd ook nog tal van bezigheden heeft. Zo rijdt ze motor, klust ze graag en zingt ze bij zowel een operakoor in Rotterdam als bij een operettegezelschap in Zoetermeer. Je zou zeggen; zo iemand heeft toch geen tijd voor nog een hobby? Anne-Marie wel, zij doet aan kantklossen.

Wat is kantklossen?
Kantklossen is een vorm van handwerken zoals breien, haken en borduren, die al eeuwenlang door vrijwel alleen vrouwen wordt beoefend. Op een kantkloskussen wordt een tekening van een figuur of van een bepaald patroon met spelden aangebracht. Vervolgens worden om klosjes bepaalde soorten, voor het werkje benodigde, garens van verschillende kleuren gewonden. Door middel van het draaien en kruisen van het garen op de klosjes, de zogenaamde slagen, krijg je open en dichte vormen, die samen het kant vormen. Na het maken van een aantal slagen wordt een speld in het patroon gestoken om het vlechtwerk op zijn plaats te houden.

Kantklossen als hobby
“Toen ik zo’n jaar of 15 was werkte ik als vakantiewerkster in het ziekenhuis in Tilburg waar ik toen woonde”, vertelt Anne-Marie. “Bij mijn afscheid kreeg ik als afscheidscadeautje een klein gekantklost kleedje. Het is om een of andere reden altijd een van mijn dierbaarste herinneringen aan die tijd geweest. Helaas is het betreffende kleedje tijdens een verhuizing teloorgegaan. Maar vorig jaar kwam er toch iets boven drijven, dat mogelijk met de herinnering aan dat kleedje te maken heeft. Plotseling dacht ik: ‘weet je wat? ik wil gaan kantklossen’. En nu beoefen ik al weer een half jaar een bijna uitgestorven ambacht: het kantklossen! Via internet heb ik een plaats gevonden, waar een cursus kantklossen wordt gegeven en waar ik nu elke 2 weken les krijg in kantklossen. Ik ben inmiddels in het bezit van een eigen kantkloskusssen, klosjes, diverse soorten garen, een kussen vol met spelden en verschillende patronen. Mijn eerste werkjes waren kleine kerstboompjes, die ik als decoratie op mijn kerstkaarten heb geplakt. Je kunt decoratieve figuurtjes klossen voor op kaarten en als schilderijtjes, maar je kunt er ook gebruiksvoorwerpen mee maken zoals bijvoorbeeld kleedjes, boekenleggers, sjaals en dergelijke.

Het plezier van het kantklossen
“Kantklossen is een heel fijne hobby. Je ziet onder je handen langzaam maar zeker iets moois groeien. Het vergt weliswaar veel concentratie – je hebt echt geen tijd om met andere dingen bezig te zijn en je kan zeker niet gestoord worden door de sociale media, de tv of de telefoon – maar het geeft heel veel rust. Het geeft je alle kans om om even te ontsnappen aan de wereld om je heen, mindfullness ten top! Ik kan het iedereen aanraden”, aldus een enthousiaste kantklosster Anne-Marie.

Tekst en foto: Jan O’teur