Afbeelding
Foto:

Vishotels

Vishotels! Dat is toch zeker een grap? Nee hoor, dit zijn schuilplaatsen voor jonge vissen, onderwaterdiertjes en trekvissen. De haven van Middelharnis heeft sinds kort twee vishotels. Samen goed voor negen ‘kamers’, genoeg ruimte dus om in te checken. Waterschap Hollandse Delta en gemeente Goeree-Overflakkee hebben dit samen mogelijk gemaakt.

Circulair ontwerp

De hotels bestaan uit negen korven van roestvrijstalen draadmatten. De bouwmaterialen in deze korven zijn vrijgekomen bij de restauratie van kademuur Vingerling en de Wilhelminabrug. Een mooi voorbeeld van hergebruik van materialen die anders als afval zouden worden afgevoerd.

Biodiversiteit en waterkwaliteit

In vishotels kunnen jonge vissen en onderwaterdiertjes zoals krabbetjes schuilen voor grotere roofvissen en watervogels. Ook algen en mosselen groeien op het ruwe oppervlak van de vishotels. In het zoete water van deze haven leven vissoorten als baars, blankvoorn, kopvoorn, brasem en snoek. De vishotels zijn ook interessant voor trekvissen zoals stekelbaarzen. Deze vissen reizen tussen zoet, zout en brak water. De vissen hebben nu het hele jaar, dus ook in de winter als er nauwelijks waterplanten zijn, beschutting onder water. De hotels dragen zo bij aan de diversiteit van het waterleven en de waterkwaliteit.