Manon houdt haar kinderen angstvallig op de stoep, oversteken is levensgevaarlijk!
Manon houdt haar kinderen angstvallig op de stoep, oversteken is levensgevaarlijk! Foto:

Paulusweg levensgevaarlijk

Tekst: Jan O’teur
Foto: Fam. Verhaar

H.I.Ambacht - Je zal maar met 3 kleine kinderen in een smalle straat wonen, waar maar 30 km per uur mag worden gereden, maar waar regelmatig door langskomend verkeer het gaspedaal flink wordt ingetrapt. Als die straat, doordat er aan 1 kant mag worden geparkeerd, bovendien eigenlijk alleen geschikt is voor 1-richtingsverkeer, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan, dan hou je als moeder je hart vast. En wat moet je dan als de gemeente helemaal niets doet met jouw klachten en de door jou aangedragen mogelijke verbeteringen? 

De Paulusweg in Hendrik-Ido-Ambacht
Manon Verhaar-Janse, 32 jaar jong, getrouwd, moeder van 3 lieve kinderen van 1, 3 en 5 jaar oud en door de week werkzaam als schooljuffrouw op kindcentrum de Tweestroom. Ze woont al sinds 2014 aan de Paulusweg in Hendrik-Ido-Ambacht. De Paulusweg is een van de oudste straten in Ambacht en is mede daardoor een relatief smalle straat. “Al toen ik hier kwam wonen waren er klachten van straat- en buurtgenoten met kleine kinderen over het rijgedrag van het snelverkeer in onze straat”, vertelt Manon. “Er werden snelheidsmetingen gedaan, handtekeningenacties georganiseerd en regelmatig contact gezocht met de gemeente, waarbij meerdere suggesties werden gedaan om de situatie te verbeteren, maar tot nu toe is er niets veranderd”. Inmiddels is de Paulusweg en omgeving een kinderrijke buurt geworden. Uit angst, dat haar of iemand anders kinderen vandaag of morgen iets zou overkomen besloot ze op 15 september 2022 maar weer eens aan de bel te trekken en voor de zoveelste maal contact te zoeken met de gemeente. Zij belde de gemeente en vertelde haar verhaal.

Afhandeling gemeente te gek voor woorden
De gemeente bevestigde haar verhaal in de vorm van een mailtje als volgt:
“Melder telefonisch gesproken. Het gaat hier niet om het aanleggen van een crossbaan of jongeren die de weg gebruiken als crossbaan. Het is een langdurige verkeers-melding van bewoners die last hebben van hardrijdend verkeer.Zij hebben al een aantal maatregelen gevraagd bij de gemeente. Er is een snelheidsmeting gedaan, zonder terugkoppeling. Het voorstel voor bloembakken of palen is niet gehonoreerd. Graag gaan de bewoners nogmaals in gesprek met de gemeente om te kijken wat er WEL mogelijk is. Melding is doorgezet naar BOR(red. Beheer Openbare Ruimten)”.

Op 30 september had Manon nog geen reactie gehad. Zij liet de gemeente weten: “Er is tot heden nog niemand geweest die na mijn melding contact opgenomen heeft”. De gemeente reageerde 5 maanden later, op 16 februari 2023 als volgt:
“Beste melder bedankt, voor uw melding. Helaas is de afhandeling niet adequaat opgepakt, daar de melding sinds september 2022 open staat, waarvoor excuses. De trage afhandeling is mede het gevolg van uw melding, dit impliceert tevens dat we geen pasklare oplossing hebben anders dan het geheel nog even aan te zien. Mocht u nog aanvullende informatie hebben dan ontvangen we dat graag, alsmede exacte lokalisering van de door u opgesomde zaken”.
Manon reageerde diezelfde dag nog en gaf nog eens aan, dat het om de Paulusweg (vanaf de Graaf Willemlaan tot de P.C. Hooftsingel) ging. Als pasklare oplossing gaf zij aan vertragingsdrempels te plaatsen. Deze zogenoemde plakbumpers voor 30 km straten kunnen eenvoudig op de straat worden aangebracht en halen de vaart er bij het verkeer echt uit. "Of moeten er eerst spelende kinderen geschept worden?”, aldus Manon. Ze hoopt nu maar, dat er eindelijk iemand bij de gemeente wakker wordt en actie gaat ondernemen. Manon heeft er alle vertrouwen in, dat snapt u wel!